Това предаде Франс прес, като цитира лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, съобщи БТА. 
Идеята на президента е да се избегнат нови парламентарни избори през юни. В гръцката хазна има пари за заплати и пенсии само до тогава.

Целта на късната среща на Папуляс с гръцките партии бе формиране на коалиция, подкрепяща болезнения спасителен заем за Гърция от МВФ и ЕС. Разговорите, които продължиха един час, обаче завършиха без успех.

Преговорите за съставяне на коалиционно правителство ще продължат утре в 14 ч. местно време с участието на всички парламентарни партии, с изключение на неонацистката Златна зора, каза Венизелос след срещата при президента.
Той обаче не е оптимист, че ще бъде съставено правителство от технократи. "Нещата са много трудни. Не съм оптимист", каза лидерът на ПАСОК, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас и Евангелос Венизелос са готови да обсъждат съставяне на кабинет от технократи.
На утрешните преговори ще отидат и водачите на двете леви партии, които са против спасителния план за Гърция - лявата СИРИЗА и Демократичната левица.

Лидерът на Демократични леви сили Фотис Кувелис заяви по-късно, че отказва да подкрепи предложената от Папуляс идея за технократско правителство с подкрепата на представените в парламента партии, предаде междувременно РИА Новости, цитирана от "Фокус". „Правителство, което ще бъде създадено от технократи, ще бъде доказателство за поражението на политиците”, заяви Кувелис пред журналисти.

Неговата партия, която има 19 места в парламента, настоява за всеобщо правителство с участие на всички парламентарни партии. Демократични леви сили е най-малката фракция е гръцкия парламентът, въпреки това, след разпределението на силите след изборите от 6 май прави нейната подкрепа необходима за създаване на кабинет.

Коалицията на радикалната левица СИРИЗА отхвърли предложението на Папуляс, съобщи Ройтерс.
Няма да се съгласим на никаква политика, приемаща спасителния план, дори тя да е провеждана от личности, които не са политици", заяви пред агенцията говорителят на СИРИЗА Панос Скурлетис.

Финансовите министри от Еврозоната обсъждат в Брюксел ситуацията в Гърция на фона на засилващи се спекулации за излизането й от групата на страните, които използват еврото, предаде БНТ.
Международната рейтингова агенция Муудис посочи, че вероятността Гърция да напусне Еврозоната заради правителствената безизходица се увеличава. Източници от Брюксел вече обявиха, че докато Гърция няма кабинет, няма да получи нова финансова помощ.
Еврокомисията официално заяви, че иска страната да остане в Еврозоната, но при условие, че изпълнява ангажиментите към кредиторите си.

Белгийският финансов министър Стевен Ванакере заяви преди началото на заседанието че "евентуално излизане (на Гърция от еврозоната - бел. ред.) няма да реши нищо".
"Не планираме излизане на Гърция. Това не е наша работа. Според мен Гърция трябва да продължи да бъде членка на еврозоната", посочи ирландският финансов министър Майкъл Нунан, цитиран от ДПА.

Водещият индекс на Атинската фондова борса днес изгуби 4,56 процента. В края на сесията, през която спадът достигаше до близо 6 процента, Аthex се сви до 584,04 пункта - рекордно ниско равнище за последните 20 години.

Увеличаване на подкрепата за коалицията на радикалната левица СИРИЗА и Нова демокрация показва социологическо проучване на агенция РАСС (RASS), съобщава в електронното си издание гръцкият вестник "Етнос". Според анкетата СИРИЗА събира 20,5 на сто, а партията на Андонис Самарас, която спечели парламентарните избори на 6 май, остава на второ място с 19,4 на сто. Социалистическата ПАСОК губи още гласове и вече е с 11,8 на сто.

На четвърто място се нареждат Независими гърци на Панос Каменос със 7,8 на сто, следвани от Демократичната левица на Фотис Кувелис с 6,2 на сто и Гръцката комунистическа партия (КЕЕ) с 4,8 на сто. Неонацистката "Златна зора" събира 3,8 на сто, Демократичен алианс на Дора Бакояни - 2,4 на сто и ЛАОС - 2 на сто.

Мнозинството гърци (81,4 на сто) се обявяват за оставане в еврозоната. 53,6 на сто от анкетираните заявяват, че страната трябва да приложи исканите от кредиторите реформи срещу 38 на сто, които са на мнение, че програмата с мерки трябва да бъде отхвърлена, дори това да означава фалит на страната.

На въпрос кой политически лидер има най-голямата отговорност за невъзможността да се сформира правителство след изборите най-много хора посочват лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, а 20,2 на сто смятат за отговорни всички политически лидери.
66,1 на сто от участвалите в допитването искат да се намери начин за коалиционен кабинет, а 32,4 на сто искат отново избори, посочва изданието.