Телефонното допитване е проведен от „Галъп интернешънъл” е сред 800 души в периода 7-8 февруари т.г.

22,7 на сто от запитаните като цяло са „за” общо управление на двете най-подкрепяни партии у нас, а други 28,6 на сто изказват подкрепа „само при определени обстоятелства”. Категорично против са 43,1% от респондентите, а 5,6% не могат да преценят.

От „Галъп” отбелязват, че въпросът дали Бойко Борисов може отново да бъде премиер, води до полярни отговори – 48,1% смятат, че е важно той да не е във властта след изборите; други 39,8% обаче намират за необходимо бившият министър-председател отново да е в управлението.

„Данните говорят за нагнетяване на предизборно напрежение, но и за достатъчно прагматизъм и трезви оценки сред българите”, пишат от агенцията, цитирани от bTV.

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% - с негативни. Висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4%.

По отношение на машинното гласуване най-голям дял от 44,4% смятат, че ако се създаде проблем, вина носи най-вече законодателят, който е поставил трудно изпълними изисквания. 19% виждат вината в ЦИК, а 6,6% - в служебното правителство.

"Очевидно българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност у нас – вероятно в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Ниското доверие в съда също се отразява", коментират от "Галъп".