"На първокласници в Троян са били раздавани книжки с приказки, на чиито корици е бил изобразен ликът на кандидат-кмет на града, издигнат ГЕРБ.
От партията в Перник са раздавали на първокласници ключодържатели със светлоотразителни червени мечета, върху които било изписано името на кандидата им за кмет на града".
Това разказа депутатката от левицата Мая Манолова при обсъждането на поправки в Изборния кодекс, внесени от левицата, предадоха БГНЕС и Дарик радио.

От едната страна на “подаръка” пишело “Ирена Соколова - народен представител”, която е и кандидат за кмет, а от другата - “Животът ти е ценен”, обясни соцдепутатката.
"Уважавам Ирена Соколова, но не знам защо реши да впрегне регионалния инспекторат по образованието, за да раздаде на първокласниците такива ключодържатели и то не за първия учебен ден, а седмица по-късно, когато вече беше регистрирана като кандидат за кмет", коментира Манолова.

Деца в различни градове са били принуждавани да лепят предизборни плакати на ГЕРБ, заявиха още в парламента от Коалиция за България, цитирани от БГНЕС.
Преди време в Пещера от ГЕРБ бе организирана викторина, а от верните отговори се получаваше “Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”. В Пловдив деца играха “За купата на ГЕРБ 2011”.

Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова от ГЕРБ видя в поведението на БСП притеснение от загуба на изборите.
"Не трябва тази трибуна да размахваме мечета, листчета. Имам чувството, че проблемът в тази партия е притеснение, че ще изгубят изборите. Площадите на мероприятията на ГЕРБ са пълни с хора, а на вашите - хората ги няма.
Няма слабости в изборния закон, няма опит за манипулация нито от ГЕРБ, нито от независимите органи, каквито са ЦИК, Общинските избирателни комисии", коментира Фидосова и призова да се спре със спекулациите.

Едно си Мая знае, едно си Мая лае, репликира тя на думите на Манолова, че от началото на годината до юни драстично е нараснал броят на изборните туристи, хората, сменили адреса си за гласуване, предаде БГНЕС. По думите на соцдепутатката те са повече от 150 000 души.
Фидосова обаче цитира справка от служба ГРАО, според която постоянния си адрес за това време са сменили около 6500 души, а близо 13 400 са променили само настоящия си адрес.

"Когато срещу теб лае куче нямаш никаква друга възможност, освен да застанеш на четири крака и да му отговориш със същото", не остана длъжна Манолова на Фидосова.

В крайна сметка колоритният дебат в пленарна зала завърши с три отхвърлени законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от левицата и ДПС. От ДПС предлагаха изрично да се запише, че "вот със знак "Х" е всяко пресичане на две линии в една точка, което изразява по еднозначен начин волята на избирателя". С изменения от левицата искаха да се осигури повече прозрачност на работата на ЦИК и граждански контрол върху изборите.

Пред журналисти в парламента по-късно уличената в агитация депутатка от ГЕРБ Ирена Соколова уточни, че не става въпрос за ключодържатели, а за светлоотразители за ученически раници.
Тя ги раздавала в паркове и до пешеходни пътеки много преди да започне предизборната кампания.
"Учителите са имали възможност да получат светлоотразителите в инспектората, но това не е форма на агитация. Това е моята кауза към децата на Перник", каза Соколова, като се обърна към онези, "които използвали името й с предизборни цели".

Соколова посочи, че на светлоотразителите е написано името й, защото тя не се срамува от него. То е емблематично с това, че съм психотерапевт, който се грижи за болни деца, каза Соколова, цитирана от БТА.
Подаръците не били и в цвят, насочващ към управляващата партия. Депутатката не за първи път правела подаръци за училищата в Перник и в областта.

Пред в. "Труд" тя обяснява, че подаръкът е за Деня на независимостта, защото децата не помнят тази дата, ако не получат специален подарък.
ИЗБРАНО