Този тип "лагери" са с много по-строг режим.

Искането се основава на формирано обществено мнение и на протести на гражданите, съобщиха от общината в Хасково.

Като аргументи кметът привеждат и някои инциденти от криминален характер, свързани с бежанците, които нарушавали обществения ред в града и предизвиквали сериозно безпокойство сред гражданите. В писмото са изложени подробности за 10 такива случая, както и исканията на гражданите за промяна на статута на лагера.

Достъпът до входно-изходния пункт е напълно свободен по всяко време на денонощието. МВР беше предприело мерки за охрана, но след спечелен търг за охранителна дейност, проведен от Държавната агенция за бежанците, охраната вече е поверена на охранителна фирма. Има нужда от усилено полицейското присъствие на обществените места в града”, пише Лисков.

Заради натоварването на общинска администрация в ГРАО във връзка с обслужването на бежанския контингент, градоначалникът иска и допълнителни щатове, които да обслужват ежедневния поток от бежанци.

За нормализирането на обстановката е необходимо да се вземат спешни мерки центърът за бежанци в Харманли да стане със статут от затворен тип, заявява  още кметът.

Лисков отправя молба за внасяне на предложение за промени в Закона за убежището и бежанците. При сега действащата нормативна уредба регистрационно-приемателният център в Харманли е изцяло от отворен тип.
При подготовката на Закона за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците се предвижда като мярка по отношение на чужденци, търсещи международна закрила, временно настаняване в центрове от затворен тип при точно изброени случаи.

Още миналата година обаче Европейската комисия отхвърли една от предвидените тогава мерки на правителството за справяне с бежанската криза - именно настаняването на имигранти в центрове от закрит тип.

Въпреки това, тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев, обясни, че това е възможно според европейска директива, която кабинетът въведе. Той уточни, че в тези центрове могат да бъдат настанявани получилите статут на бежанец или очакващи такъв, за които е преценено, че са рискови - хора с криминални прояви, без средства и други.

От ЕК обаче препоръчаха бежанците, пристигащи в ЕС, да бъдат настанявани в центрове от открит тип, а не в закритите, където условията са сходни със задържане в затвор и това трябва да става само в  извънредни случаи.

Днес парламентът реши оградата на границата с Турция да продължи да се строи без обществена поръчка за изпълнител, за да стане по-бързо.