Това реши парламентът, като прие на първо и на второ четене поправки в Закона за обществените поръчки. Те бяха одобрени със 145 гласа „за”, 5 „въздържали се” и един „против”, съобщи "Фокус". Всички парламентарни групи, без ДПС, подкрепиха законопроекта. Част от депутатите на ДПС гласуваха против, други – "въздържал се".

Поправките бяха внесени от депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ по искане на премиера Бойко Борисов. Според него с оградата около 7 пъти намалява бежанският натиск върху границата, затова призова да се скъсят сроковете за строежа й. Премиерът изчисли, че дострояването ще струва около 90 млн. лева, а дължината ще е 82 км. Оградата ще е от тел.

В мотивите на депутатите пише, че ангажимент на България по охрана на външните за ЕС граници налага приемането на адекватни мерки за осигуряване на преминаването на границата, както и че предложените промени са "единствената възможност за своевременно изграждане на съоръжението, което е необходимо за опазване на сигурността и обществения ред".

"БСП лява България" подкрепя промяната в закона, въпреки изкушението образно казано "да ви го върнем" заради случилото се в предишния парламент тъкмо по тази тема. Ще приема, че 1 г. по-късно са осъзнати проблемите с процедурите, сроковете, начина за изграждане на защитното съоръжение", заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

По думите му всеки ден забавяне носи допълнително натоварване на хората, ангажирани с охраната на границата, и повече разходи, увеличават се и рисковете за сигурността на страната.

Найденов поиска повече механизми за контрол по изразходването на средствата и прозрачност на процедурите.
Според него контролът за разходване на средствата от държавата е занижен.

По думите му построяването на вече съществуващата част от оградата струвало около 2.5 млн. лева за 10 км, а новият участък ще е с цена около 10 млн. лв. за 10 км.

Росен Петров каза, че "Български демократичен център" подкрепя промяната в закона, защото "всяко забавяне би било смъртоносно за нашата страна".

"В този случай националният интерес стои над всички политически пристрастия", заяви той.

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов посочи, че проблемът с миграционния натиск е системен за България.

Според него изграждането на защитното съоръжение е послание към Близкия и Среден Изток и Африка, че България вече не е разграден двор.

Той смята, че в дейностите по изграждане трябва да бъдат включени и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да се осигури прозрачност.

Ген. Михов посочи, че МВнР, към което е отправил питане от преди близо два месеца, неглижира проблема.
Той отбеляза, че ПГ на АБВ подкрепя промяната в закона, но системният проблем няма да се реши само с нея.

"Днес е един щастлив ден за България, поздравявам ви за големия успех", коментира решението на НС за оградата съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов на брифинг.

Той благодари за координираните действия и на останалите групи в правителството.
По думите му, това показва, че когато има кауза, българите могат да се обединят.

"Този законопроект беше приет една седмица след моето питане“, напомни Симеонов.

АНКЕТА: Кой да охранява границата?