То ще влезе в сила 30 дни след като бъде ратифицирано от поне 55 държави, на които се падат 55% от изхвърляните в атмосферата вредни емисии.

Представители на 196 държави от Рамковата конвенция на ООН за промените в климата сключиха на 12 декември 2015 година в Париж споразумение, което предвижда и мерки за продължаването му след 2020 година.

Първото условие вече е изпълнено – на 2 октомври Индия ратифицира договора и така броят на страните достигна 62 още преди днешното гласуване в Страсбург.

Бързата ратификация от името на целия ЕС е политически важна, за да може да се ускори влизането в сила на глобалното споразумение за намаляване вредните емисии в атмосферата още от този месец.

Въпреки че от 28 само 7 членки на ЕС са ратифицирали споразумението, те са напълно достатъчни със своите 5 на сто емисии, за да стане сделката правно обвързваща за целия свят.

Правителствата от ЕС се съгласиха на спешната писмена процедура, с която авансово Австрия, Германия, Малта, Португалия, Словакия, Унгария и Франция да депозират инструментите за ратификация в Ню Йорк на 7 октомври, без да е необходимо да се чакат парламентите на останалите 21 страни.

Евросъюзът пое едни от най-тежките ангажименти за ограничаване на замърсяването с 40% до 2030 година.

Гласуването в пленарната зала в Страсбург беше приветствано лично от генералния секретар на ООН Бан-Ки Мун.

"Това ще позволи на ЕС и неговите членки бързо да внесат ратификационните си инструменти. Китай и САЩ - двата световни източника на емисии, вече дадоха политическата си подкрепа. Това означава, че още днес прекосихме първата бариера за влизане в сила на споразумението с общо 62 държави", посочи Бан-Ки Мун.