Проучването е направено в периода 2010-2012 година, като са участвали специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и други отрасли на научното знание, съобщи Нюзру, цитирана от БТА.

Като критерии за оценка те са избрали шест фактора, сред които реален брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение, субективната степен на свобода при вземането на решения, защитеността от корупция и щедростта.

В първата десятка на щастливите страни са намерили място също Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия. Израел е на 11-о място.

Във втората десятка са САЩ (17) и Нова Зеландия (13). Русия е на 68-о място, а Албания е на 62-ро. Косово е на 83-та позиция.

Някои европейски страни са във втората стотица на рейтинга. Сред тях са Сърбия (106), Босна и Херцеговина(107), Унгария (110) и Македония (118).

Най-нещастната страна в света е Того. Пред нея се нареждат някои други африкански страни като Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, ЦАР и Бенин.