Това е записано в проектите за програми за 1-и и 5-и клас, качени за обществено обсъждане на сайта на министерството на образованието, съобщи в. "24 часа".

Още в 1-и клас по музика децата трябва да могат да разпознаят марш, валс, право хоро и ръченица, както трябва да познават музикални инструменти като пиано, контрабас, цигулка, тромпет, гайда и тъпан. Освен това малките ученици трябва да са наясно каква е разликата между изпълнител, слушател и публика.

За обсъждане е публикувана и програмата по новия предмет “Технологии и предприемачество”, по който децата ще учат основни икономически понятия като цена, стока, услуга и труд и да различават стоките - хранителни, спортни и други.

Емблематични текстове като стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче” ще запазят мястото си в обучението на първокласниците, уточниха от МО. 

За петокласниците по предмета “История и цивилизация” ще учат за възникването на първите цивилизации в Шумер и Акад, да разбират ролята на образованието в Древен Египет и Месопотамия. Сега това се учи в 7 клас.

Децата в 5 клас ще учат още за Древна Елада, Древна Тракия и Древен Рим. 

Стихотворението на Христо Ботев “Хайдути” вече ще се учи в 5-и клас, а не в 6-и, както досега.