Коментари - Първолаците ще трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица | Днес.dir.bg

Първолаците ще трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица

Първокласниците трябва да могат да пишат "SMS" на кирилица и да използват електронни източници на информация.

Обратно в новината

Коментари - Първолаците ще трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица | Днес.dir.bg

Коментари

А учителките да не се депресират ,че на хлапетата са по хубави телефоните.Това помисли ли МОН?Да има там служебно по един последен модел

Явно е, че в МОН са потенциални пациенти на "4-ти километър". Цялото предложение за промяна на образователните дисциплини за основно и средно образование е най-меко казано олигофрения.

Тва изскване просто е върха на тъпотията !!! МОН тотално се оляха !!! П.С. Пиша от телрфон може да имам грешки

Поредната българска глуппст !!!22

Тва за музиката, дето трябва да познават марш, валс, ръченица и муз. инструменти въобще не е новост !!!

Предлагам направо да променим правописа. Новият начин на писане ще е все едно се пишат СМС-и. Например: А3 съм българ4е,

Защо? Смяташ, че след като ти си неграмотен и не знаеш къде е Ъ-то на клавиатурата и децата да са също толкова неграмотни ли?

чакай да извикам батко да ти отговори, че аз съм неграмотен

Предлагам направо да променим правописа. Новият начин на писане ще е все едно се пишат СМС-и. Например: А3 съм българ4е,

Не така грешно ти е, какви са тези Ъ-та, трябва да е А3 сам балгар4е

или А3 сам балгар4е, оби4ам на6те планини 3елени, балгарин да се нари4ам, 1ва :-) е 3а мене

не само СМС ами и да пишат и четат на БГ и кирилицата. Иначе неграмотни калпазани.

Не е ли по-добре да научат правописа, че като гледам...

Не съм съвършен,но ще се опитам да обясня.Не вземам страна в спора латиница или кирилица/кировица/ Преди писмеността/буквите/ е възникнал езика с неговите фонетични особености.Светите братя са я натъманили за българския понятиян апарат.Българските гърлени звуци не могат да се изразят на ланските превъпращения каквито са английски ,френски,немски холандски,португалски,исрански и др.Делото на Светите братя Кирил и Методий е византийско по замисъл ,но българскО по дух.ВПРОЧЕМ,ПО-КЪСНО СВ.КЛ.ОХРИДСКИ ОПРАВЯ НЕЩАТА КАТЕГОРИЧНО ИЗЦЯЛО.

всички тук? Кирилица, латиница... подобряват ли те качеството на живота ви? Кой пуска теми, които ви отвличат от най-същественото - как да живеем по-добре? Извинете, как да живеем нормално ...

Темата всъщност не е за кирилицата или латиницата, а за малоумните промени на МОН в образованието на децата ни. А тази тема съвсем не е маловажна за обществото ни и качеството на живот. Или дай да не пишат за теми свързани с образованието, щото за Вас не е важно.

Писна ми от тази латиница ,това е несъвършена азбука и за РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРСКАТА която има буква за ...всеки звук ,нещастници ,какво сте се зомбирали особено с този английски !!! Най добрите преводачи ,владеещи перфектно чужд език ,не си позволяват ползването на чуждици ,а тъпака, който знае две чужди думи на кръст ги използва масово в българския и го превръща в тюрлюгювеч ,хлапашка работа ,за която основна вина имат родителите парвенюта !!! Стига се до смехотворни неща ,че не се прави разлика между латински и английски и циркът е когато трябва ...на латиница да обозначиш един триъгълник и тъпака почва ей.....би ...си , а не на латински а ,бе ,це !!!!!

Напълно те подкрепям, колега. За съжаление, стана норма да се използват чужди думи, побългарени от неграмотници. Оня ден ме пресрещат две млади момичета и ми подават "флайър", демек /съжалявам за чуждицата, ама това само доказва, че настоящите неграмотници на са първите, които цапат българския език/ листовка, която на всичкото отгоре не хвърчи. От нея научих, че общината организирала "пърформанс", еди къде си. Като ги попитах какво е това, оказа се, че е най-обикновено представление. После се замислих. Друго е да го обявиш чуждоезично. Хем по-бамбашка /пак се извинявам/ звучи, хем и бюджетът му ще понабъбне, така ами, то да не е някакво си просто представление, че да плащаме за него, само колкото струва.

Изключително прав сте !!! А най-големия цирк е ,че младите не знаят ,че в България е имало и има туристически спални ,но разбрали от интернет ,че в САЩ имало "хостели"и се възмущават ,защо и тук няма ....! Ужас ,ех тъпи родители....!

Уффф! Днес цял ден го чета това заглавие като "полицаите ще трябва да умеят да пишат...";о)

ТРЯБВА!

Luna0102

Първолаците трябва да знаят как сами да си изчистят дупето, защото много от тях чакат мама или баба да го направи, а не да знаят как да пиша СМС на български.

Правилно другари Деформатори! Нищо, че мнозинството от тях имат проблени с четенето дори и във втори клас, но то е като тук във форума - четящите са единици - важното е да се пише!

Вероятно за някой в министерството това е нещо, като дискриптивната геометрия и е необходимо да се изучава задълбочено - въпреки, че малцина я разбират? А в кой клас ще учат "Правила за използване на тоалетната хартия" или това ще бъде в гимназиалния курс?

В IT сектора съществува само една азбука (латинската) и един език (английски). Всички програмни езици използват английски синтаксис. И това е така защото е прост. Освен това колкото и да е странно, днешните цивилизовани страни използват масово този език и азбука. Рано или късно това ще е и единственият език. Не виждам никакъв смисъл ако искаме тяхната цивилизация да си развиваме някаква наша си, която както се вижда не става.

Приятел,какво се използва в някакъв сектор не е основание да си създаваме трудности в ежедневието...Кирилицата е адекватна на езика,на който говорим...Да не би поляците,като използват 5 латински букви - за да изобразят един звук от езика си да са по-добри IT-специалисти?? Полски имигрант в Щатите ще си вади шофьорска книжка. Първо трябва да мине очния преглед. Докторът му показва с показалката табло със следните букви: C Z H W I X S N O S T A C H Z - Можете ли да прочетете? - Да прочета ли, че аз го познавам този човек даже хххх

Всяко нещо рано или късно търпи развитие. Латиницата е много не съвършена. Няма две страни, които да говорят различни езици и да позлват една и съща латиница. Всички са се опитали да я усъвършенстват и приспособят към собствения език . Де факто, ползват РАЗЛИЧНИ писмености, имитиращи латиницата. Е от всички такива КИРИЛИЦАТА е най съвършена! Колкото до АЙТи -опитай да комуникираш на програмен език с някой да видим до къде ще го докараш :-) Я пак с английския синтаксис. Всеки програмен език има СОБСТВЕН синтаксис . Иначе нямаше да има толкова много програмни езици!

в IT сектора закостенели ли са като с латиницата? На ФОРТРАН ли се пише още или се появиха маса езици след него? И компютрите имат ли хардуерно развитие или постоянно се усъвършенстват?

То и латинският е бил ЕЗИКЪТ, ама вече никой не го говори!

в IT сектора има една азбука - двуичен код! И десетки езици (за програмиране)

ДвОичния, пиленце любаво.

Това че си тъп - вече е ясно. IT - не е алфа и омега на живота. Медицина например ползва латински, а музика са с италиански термини. Сега давай да седнем и да бистрим кое е по важно - медицина или IT (редполагам,че за такъв индивид като тебе изкуство е нещо ненужно, затова оставям италиански)

Някои служители от МОН са НЕНОРМАЛНИ! Или по-скоро са МАЛОУМНИ!........... 1ви клас е ясно какво се прави с приоритет. Това за СМС-ите и други подобни е абсолютно ненужно. Това децата го знаят и го научават за 5 минутки! Тези идеи на някои от МОН са пълни брътвежи на хора, които живеят извън реалния свят и нямат никаква представа. Тези трябва да ги пращаме да преподават задължително по една година сред децата, за да се върнат на земята и да не предлагат брътвежи.

Тези тотално изтрещяха бе. Това е поредната безумна идея на някой набеден спец от МОН.

Падение

половината не знаят да четат и пишат ! не е ли малко рано от 1 клас за това? Ако са научени като хората да си пишат на български език и да си уважават езика, те сами ще си пишат есемеси на кирилица!

Факт е, че българските ученици не знаят химна "Върви народе възродени". По музика не се пее. Правят се тестове.

за съжаление и на моя син още не мога да обясня, че не се казва "химната", ама той поне има желание да го научи.

Ама нали забраниха телефоните в клас какви есемеси ще ги учат да пишат кога името си немогат да напишат,,,

Те щото в 12 клас знаят изобщо какво е ръченица? Освен в кръчмата?

... тъй като става дума за българско училище, редно е българските деца да учат от български учебници на български език, т.е. в учебните им програми да научават за Древна Гърция. За Древна Елада ще учат гърчетата от техните си учебници. Колкото до sms-ите и - по-важното за мен - да се ползват "електронни източници на информация", мога само да приветствам, защото е хубаво да се осигури ЕДНАКВА възможност за ВСИЧКИ деца да са в крак с НОВИТЕ технологии! Това, което ме притеснява е, че за да станат по-горните проекти реалност, МОН ще трябва: 1. да осигури за всяко дете-първолак таблет (или смартфон) и Интернет-връзка в училище 2. програмите за обучение да се пишат, одобряват и влизат в приложение бързо, преди "преподавания" материал да остарее и да премине към категорията на "древните". Ако МОН не е в състояние да покрие горните две условия... сещам се как преди 100 години в Университета студентите (заинтересованите) си учеха сами С++ и си търсеха начини сами да се уредят с "машини", а според изискванията на учебната програма всички се явяваха на писмен (на хартия!) изпит по ... Фортран и сядаха пред университетските компютри 2 пъти седмично и то по двама...

е част от плана за кваалификация на учителите, че нали знаете вица "Госпожо, какво не Ви е ясно?"

А телефоните забраниха ли ги последно или не?

Ама как още не са се сетили да им тръснаст едно външно оценяване по този толкова важен предмет?

Че кое дете не знае какво е цена, кои стоки са за ядене, кои за спорт, кои за обличане и т.н., та трябва това да се учи в училище

Кировицата още наричана кирливаница трябвя да се пенсионира, защото е един византийски политически проект, наложен ни със сила и заплахи през средновековието. време е да се върнем към античните си европейски си корени и латинската азбука да стане българска, така както е била преди 2000 години.

АКО ИМАШЕ МАЛКО СИВО В ПОВЕЧЕ, ОСВЕН ДА ЯДЕШ И ДА СЕ*ЕШ, ЩЕШЕ ДА СИ НАЯСНО, ЧЕ КИРИЛИЦАТА Е МНОГО ПО-ДОБРА АЗБУКА ОТ ВСИЧКИ СЪЩЕСТВУВАЩИ . НО ЯВНО ЗА ТЕБ Е НЕПОСИЛЕН НАПЪН ДА ОСЪЗНАЕШ ТОВА!

А ти ако имаше поне малко исторически и културни познания за собствената си нация, щеше да знаеш, че кировицата ни е наложена от византия със сила, с цел да не продължим да пишем на латиница, като другите европейски народи. кировицата е една фалшива азбука, компилирана от гръцки и латински и измислена от византийски агенти.

Антични, антични колко да са антични корените ни. Траките на латиница са писали сигурно. Да се пенсионира баба ти. Няма защо да пенсионираме нещо създадено специално за нашия език. Като вкараме постната латиница, после да шлякаме с 4, 6. Кирилицата е перфектна нищо и няма. Купете си телефони с опция за писане на кирилица. Щото като пишете на латиница няма да ви разберат по добре чужденците.

Колкото и да ти се струва невероятно траките не са имали своя азбука и са писали на латиница, както и с гръцки букви. иди в археологическия музей, или в НИМ и виж с какви букви са надписани тракийските паметници от преди 2000 години. нима германците или англичаните използват цифри като пишат на латиница?

Защо им е тази кирилица?! Дори рекламите върху кориците на тетрадките им са на латиница!

Едната ръка забранява телефоните в час. (С което съм съгласен). Другата ръка изисква да се ползват телефони. Шизофренично нещо ...

Само глупости. И какво са седнали да ги прекръщават тези предмети, само да преиздават учебници, та някой да се нагуши с хонорари. Това Технологии и предприемачество си е гръмко име на Домашен бит и техника. И да вземат да махнат удължаването на учебната година за 1, 4 и 7 клас защото тази промяна не е наложена от някакво мотивирано обяснение, като примерно повече учебен материал за усвояване,ами просто е хрумка на някой болен мозък. Пълно с идиоти в това МОН. Нещастници некадърни.

а едно време беше "трудово обучение", сега реализират кочина, вече не я коват

Ама да те имената на предметите трябва да стават все по сложни и по дълги. Вече почти няма предмети дори от първи клас които да са с една дума. Сал една математика и музика останаха ами има време и тях ще ги преименуват, за да издадат нов учебник и да се вземат нови хонорари. Музиката може да стане музикално изкуство примерно Големия проблем на образованието да сменим имената. И закостим още две седмици по чиновете лапетата лятото да блеят през прозорците, за да не губели връзка с училището (това са неофициалните мотиви за удължаване на уч.година, официални мотиви дори не са изнесли) Това са им на МОН реформите. От глупост в по голяма глупост.

Правилно ,стига с тези олигофренски писаници на латиница ,пълни изкукуригалници,после не знаят да пишат правилно и са неграмотни ,а на компютъра е мнооого" трудно" да прехвърлиш на кирилица ,НО МНОГО МЛАДИ ХОРА ГИ Е ....СТРАХ И СРАМ ДА ПИШАТ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА ,ЗАЩОТО ПРАВЯТ ГРУБИ ГРЕШКИ !

това ли е най-важното в училище? - да учат децата как да пишат на кировица?целият цивилизован свят (дори и китай) вече използват латинската азбука и английски в телекомуникациите, а нашите ще пълнят главите на децата с глупости още от 1-ви клас!

Кирилицата е много по добра и удобна азбука за писане от латиницата. Това че в голяма част от света с вековете е наложена латиница не значи че тя е по добра. Ние поне може да направим сравнението и да го оценим, това че голяма част от света не познава кирилицата е техен проблем, не виждам защо трябва да го правим и наш. Ако я познаваха щяха да я предпочетат.

Горките бъдещи ученици... Журналята пак ще има да реват, колко скъпо е подготовката на един първолак. В крайна сметка един S6 Edge в момента струва повече от хилядарка Само не разбрах, кога ще се изучава "Контрацептиви, видове и начини за предпазване от нежелана бременност" както и "Аборти в домашни условия"

Ами, глупи всички тези неща са част от реалния живот!!! Виж ако искаш да живееш като абориген - може да идеш в Джунглата на Амазонка - там такива неща няма.

Момент! Вундеркинчетата може и да овладеят ИЗКУСТВОТО да различават "изпълнител, слушател и публика", но какво ще правят обикновените деца?

Явно целта на министерството е да се профанизират децата. Пък може толкова да могат в министерството, кой знае?

ОЛИГОФРЕНИ И ПРОСТАЦИ! КОЙ ОТ КОЙ ПО- ГОЛЯМ!

Идеята отново е изсмукана от пръстите. Сигурно пак е за отвличане на вниманието от по-съществени неща. Ама SMS защо е в кавички в заглавието, трябва да пишат думата SMS, само че с кирилица, така ли?

Забрана на английския/където е възможно/.

Защо да забраняват английския не разбрах? Няма лошо да се учат чужди езици, особенно този който е най често ползван по света. А писането на български с латински букви не е английски. Ами някакъв вид изтезание, защото кирилицата е създадена за език като нашия и да се мъчиш с някви числа и латиница да се изразиш на езика си е пълна глупост. Само дето като гледам фейса самите учители дращят яко на латиница плюс 4, 6 и други такива за които си има буква в нашата азбука.

МО - министерство на отбраната, а МОН - министерство на образованието и науката. Хайде сега да си оправим грешките, а?

те всичките имат скъпи телефони, интернет на телефона си,живеят в затворени луксозни комплекси и карат скъпи коли и джипове.за какво ми се жалват ????за работата им няма да говоря - идете на пазара Димитър Петков до изхода на метрото.там циганките продават цигари без бандерол пред кафето.пращат понякога млади полицай и полицайка да следят .те стоят с гръб към циганките и си гледат в телефоните и чакат да мине времето???????????

Ако ще се правим на модерни няма нужда децата да се учат да пишат СМС-и, защото могат просто да ги диктуват на гласовите помощници били те на Android, iOS или Win. Децата трябва ПЪРВО да се научат да мислят, да знаят как да търсят информация и да не се затрупват с излишни факти. Историята и литературата са задължителни , за да знаят кои са и какво са дали техните предци на света.

Децата от 6 годишни пишат есемеси. От 5 почти се справят със сърфиране в нета. Правилно се разсъждава, децата по рано да навлязат в технологиите. Въпросът е как после ще опазим зрението им?!

Е, на смартофон сигуно е лесно. А, на телефон с копченца, до ден днешен, не съм се научил да пиша СМС. За 3-4 думи, губя 5 минути. И няма значение дали на кирилица или на латиница. Никак не мога да свикна.

Звучи добре! А дано се приложи и както трябва.

Не виждам смисъл да вмъкват обучение "как да пишат SMS" на такава възраст! Достатъчно им е, че в къщи не стават от компютрите освен ако не е за да се преместят на таблета или смартфона. Не мисля, че имат нужда от още употреба на технологии на тази възраст. Може би ще е по-добре да ги учат какви са рисковете от прекомерната употреба на тези устройства и какви рискове крие интернет за тях. С това да пишат SMS на кирилица само могат да премахнат (частично) употребата на цифри вместо букви (4, 6, 1, 7)

Пак мислиме със задните си части! Технологията и прекомерното и ползване са неизбежни. Не можеш да ги заставиш да се ограничават така както на тебе ти се иска. Смисъла да ги учат на такава възрост е правилен щото ако не го научиш на правилното докато е малко...кога? Като стане дърт коч и вече навиците са се утвърдили?

ДИР-nick

Като учител по информационни технологии и наскоро завършил специалност "начална педагогика с ИКТ" имам някои наблюдения. А Вие явно не сте прочели целия ми коментар. Не е проблема в това, че ще ги обучават по технологии, а това какво ще влиза в програмата. Вие виждали ли сте?

Смешна работа, ще учим децата как да ползват устройства, а какво ще правим тези деца, които нямат мобилни телефони? Ще им се купуват? На нещо по-различно от влизане в музикални и геймърски сайтове, ОК, но кога ще учат реални и полезни предмети за самосъзнанието и определението си като Българи?

ДИР-nick

Между другото сега се сетих - наскоро приеха закон, с който забраниха мобилните телефони в училище. Е как тогава мислят да изпълнят плановете :)

Може би на някои хора задните части мислят по-разумно от на други хора междуушното пространство. Можеш и трява да ги научиш да се ограничават. И не защото му се иска на човека, а защото е по-добре за тях.

та те, първолаците вече могат да инсталират игри на телефоните вие смс да пишат ...:-))

Да, но масово не ползват кирилица или ако им се наложи, то пишат 6 и 4, както са свикнали от маймуницата.

Всичко това изглежда оптимистично. Да не би обаче да е поредната димка в очите на хората и да продължи неродолюбивото образование на децата, както е днес.

Коментари - Първолаците ще трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица | Днес.dir.bg

Първолаците ще трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица

Първокласниците трябва да могат да пишат "SMS" на кирилица и да използват електронни източници на информация.

Обратно в новината

Коментари - Първолаците ще трябва да умеят да пишат ”SMS” на кирилица | Днес.dir.bg

Коментари

А учителките да не се депресират ,че на хлапетата са по хубави телефоните.Това помисли ли МОН?Да има там служебно по един последен модел

Явно е, че в МОН са потенциални пациенти на "4-ти километър". Цялото предложение за промяна на образователните дисциплини за основно и средно образование е най-меко казано олигофрения.

Тва изскване просто е върха на тъпотията !!! МОН тотално се оляха !!! П.С. Пиша от телрфон може да имам грешки

Поредната българска глуппст !!!22

Тва за музиката, дето трябва да познават марш, валс, ръченица и муз. инструменти въобще не е новост !!!

Предлагам направо да променим правописа. Новият начин на писане ще е все едно се пишат СМС-и. Например: А3 съм българ4е,

Защо? Смяташ, че след като ти си неграмотен и не знаеш къде е Ъ-то на клавиатурата и децата да са също толкова неграмотни ли?

чакай да извикам батко да ти отговори, че аз съм неграмотен

Предлагам направо да променим правописа. Новият начин на писане ще е все едно се пишат СМС-и. Например: А3 съм българ4е,

Не така грешно ти е, какви са тези Ъ-та, трябва да е А3 сам балгар4е

или А3 сам балгар4е, оби4ам на6те планини 3елени, балгарин да се нари4ам, 1ва :-) е 3а мене

не само СМС ами и да пишат и четат на БГ и кирилицата. Иначе неграмотни калпазани.

Не е ли по-добре да научат правописа, че като гледам...

Не съм съвършен,но ще се опитам да обясня.Не вземам страна в спора латиница или кирилица/кировица/ Преди писмеността/буквите/ е възникнал езика с неговите фонетични особености.Светите братя са я натъманили за българския понятиян апарат.Българските гърлени звуци не могат да се изразят на ланските превъпращения каквито са английски ,френски,немски холандски,португалски,исрански и др.Делото на Светите братя Кирил и Методий е византийско по замисъл ,но българскО по дух.ВПРОЧЕМ,ПО-КЪСНО СВ.КЛ.ОХРИДСКИ ОПРАВЯ НЕЩАТА КАТЕГОРИЧНО ИЗЦЯЛО.

всички тук? Кирилица, латиница... подобряват ли те качеството на живота ви? Кой пуска теми, които ви отвличат от най-същественото - как да живеем по-добре? Извинете, как да живеем нормално ...

Темата всъщност не е за кирилицата или латиницата, а за малоумните промени на МОН в образованието на децата ни. А тази тема съвсем не е маловажна за обществото ни и качеството на живот. Или дай да не пишат за теми свързани с образованието, щото за Вас не е важно.

Писна ми от тази латиница ,това е несъвършена азбука и за РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРСКАТА която има буква за ...всеки звук ,нещастници ,какво сте се зомбирали особено с този английски !!! Най добрите преводачи ,владеещи перфектно чужд език ,не си позволяват ползването на чуждици ,а тъпака, който знае две чужди думи на кръст ги използва масово в българския и го превръща в тюрлюгювеч ,хлапашка работа ,за която основна вина имат родителите парвенюта !!! Стига се до смехотворни неща ,че не се прави разлика между латински и английски и циркът е когато трябва ...на латиница да обозначиш един триъгълник и тъпака почва ей.....би ...си , а не на латински а ,бе ,це !!!!!

Напълно те подкрепям, колега. За съжаление, стана норма да се използват чужди думи, побългарени от неграмотници. Оня ден ме пресрещат две млади момичета и ми подават "флайър", демек /съжалявам за чуждицата, ама това само доказва, че настоящите неграмотници на са първите, които цапат българския език/ листовка, която на всичкото отгоре не хвърчи. От нея научих, че общината организирала "пърформанс", еди къде си. Като ги попитах какво е това, оказа се, че е най-обикновено представление. После се замислих. Друго е да го обявиш чуждоезично. Хем по-бамбашка /пак се извинявам/ звучи, хем и бюджетът му ще понабъбне, така ами, то да не е някакво си просто представление, че да плащаме за него, само колкото струва.

Изключително прав сте !!! А най-големия цирк е ,че младите не знаят ,че в България е имало и има туристически спални ,но разбрали от интернет ,че в САЩ имало "хостели"и се възмущават ,защо и тук няма ....! Ужас ,ех тъпи родители....!

Уффф! Днес цял ден го чета това заглавие като "полицаите ще трябва да умеят да пишат...";о)

ТРЯБВА!

Luna0102

Първолаците трябва да знаят как сами да си изчистят дупето, защото много от тях чакат мама или баба да го направи, а не да знаят как да пиша СМС на български.

Правилно другари Деформатори! Нищо, че мнозинството от тях имат проблени с четенето дори и във втори клас, но то е като тук във форума - четящите са единици - важното е да се пише!

Вероятно за някой в министерството това е нещо, като дискриптивната геометрия и е необходимо да се изучава задълбочено - въпреки, че малцина я разбират? А в кой клас ще учат "Правила за използване на тоалетната хартия" или това ще бъде в гимназиалния курс?

В IT сектора съществува само една азбука (латинската) и един език (английски). Всички програмни езици използват английски синтаксис. И това е така защото е прост. Освен това колкото и да е странно, днешните цивилизовани страни използват масово този език и азбука. Рано или късно това ще е и единственият език. Не виждам никакъв смисъл ако искаме тяхната цивилизация да си развиваме някаква наша си, която както се вижда не става.

Приятел,какво се използва в някакъв сектор не е основание да си създаваме трудности в ежедневието...Кирилицата е адекватна на езика,на който говорим...Да не би поляците,като използват 5 латински букви - за да изобразят един звук от езика си да са по-добри IT-специалисти?? Полски имигрант в Щатите ще си вади шофьорска книжка. Първо трябва да мине очния преглед. Докторът му показва с показалката табло със следните букви: C Z H W I X S N O S T A C H Z - Можете ли да прочетете? - Да прочета ли, че аз го познавам този човек даже хххх

Всяко нещо рано или късно търпи развитие. Латиницата е много не съвършена. Няма две страни, които да говорят различни езици и да позлват една и съща латиница. Всички са се опитали да я усъвършенстват и приспособят към собствения език . Де факто, ползват РАЗЛИЧНИ писмености, имитиращи латиницата. Е от всички такива КИРИЛИЦАТА е най съвършена! Колкото до АЙТи -опитай да комуникираш на програмен език с някой да видим до къде ще го докараш :-) Я пак с английския синтаксис. Всеки програмен език има СОБСТВЕН синтаксис . Иначе нямаше да има толкова много програмни езици!

в IT сектора закостенели ли са като с латиницата? На ФОРТРАН ли се пише още или се появиха маса езици след него? И компютрите имат ли хардуерно развитие или постоянно се усъвършенстват?

То и латинският е бил ЕЗИКЪТ, ама вече никой не го говори!

в IT сектора има една азбука - двуичен код! И десетки езици (за програмиране)

ДвОичния, пиленце любаво.

Това че си тъп - вече е ясно. IT - не е алфа и омега на живота. Медицина например ползва латински, а музика са с италиански термини. Сега давай да седнем и да бистрим кое е по важно - медицина или IT (редполагам,че за такъв индивид като тебе изкуство е нещо ненужно, затова оставям италиански)

Някои служители от МОН са НЕНОРМАЛНИ! Или по-скоро са МАЛОУМНИ!........... 1ви клас е ясно какво се прави с приоритет. Това за СМС-ите и други подобни е абсолютно ненужно. Това децата го знаят и го научават за 5 минутки! Тези идеи на някои от МОН са пълни брътвежи на хора, които живеят извън реалния свят и нямат никаква представа. Тези трябва да ги пращаме да преподават задължително по една година сред децата, за да се върнат на земята и да не предлагат брътвежи.

Тези тотално изтрещяха бе. Това е поредната безумна идея на някой набеден спец от МОН.

Падение

половината не знаят да четат и пишат ! не е ли малко рано от 1 клас за това? Ако са научени като хората да си пишат на български език и да си уважават езика, те сами ще си пишат есемеси на кирилица!

Факт е, че българските ученици не знаят химна "Върви народе възродени". По музика не се пее. Правят се тестове.

за съжаление и на моя син още не мога да обясня, че не се казва "химната", ама той поне има желание да го научи.

Ама нали забраниха телефоните в клас какви есемеси ще ги учат да пишат кога името си немогат да напишат,,,

Те щото в 12 клас знаят изобщо какво е ръченица? Освен в кръчмата?

... тъй като става дума за българско училище, редно е българските деца да учат от български учебници на български език, т.е. в учебните им програми да научават за Древна Гърция. За Древна Елада ще учат гърчетата от техните си учебници. Колкото до sms-ите и - по-важното за мен - да се ползват "електронни източници на информация", мога само да приветствам, защото е хубаво да се осигури ЕДНАКВА възможност за ВСИЧКИ деца да са в крак с НОВИТЕ технологии! Това, което ме притеснява е, че за да станат по-горните проекти реалност, МОН ще трябва: 1. да осигури за всяко дете-първолак таблет (или смартфон) и Интернет-връзка в училище 2. програмите за обучение да се пишат, одобряват и влизат в приложение бързо, преди "преподавания" материал да остарее и да премине към категорията на "древните". Ако МОН не е в състояние да покрие горните две условия... сещам се как преди 100 години в Университета студентите (заинтересованите) си учеха сами С++ и си търсеха начини сами да се уредят с "машини", а според изискванията на учебната програма всички се явяваха на писмен (на хартия!) изпит по ... Фортран и сядаха пред университетските компютри 2 пъти седмично и то по двама...

е част от плана за кваалификация на учителите, че нали знаете вица "Госпожо, какво не Ви е ясно?"

А телефоните забраниха ли ги последно или не?

Ама как още не са се сетили да им тръснаст едно външно оценяване по този толкова важен предмет?

Че кое дете не знае какво е цена, кои стоки са за ядене, кои за спорт, кои за обличане и т.н., та трябва това да се учи в училище

Кировицата още наричана кирливаница трябвя да се пенсионира, защото е един византийски политически проект, наложен ни със сила и заплахи през средновековието. време е да се върнем към античните си европейски си корени и латинската азбука да стане българска, така както е била преди 2000 години.

АКО ИМАШЕ МАЛКО СИВО В ПОВЕЧЕ, ОСВЕН ДА ЯДЕШ И ДА СЕ*ЕШ, ЩЕШЕ ДА СИ НАЯСНО, ЧЕ КИРИЛИЦАТА Е МНОГО ПО-ДОБРА АЗБУКА ОТ ВСИЧКИ СЪЩЕСТВУВАЩИ . НО ЯВНО ЗА ТЕБ Е НЕПОСИЛЕН НАПЪН ДА ОСЪЗНАЕШ ТОВА!

А ти ако имаше поне малко исторически и културни познания за собствената си нация, щеше да знаеш, че кировицата ни е наложена от византия със сила, с цел да не продължим да пишем на латиница, като другите европейски народи. кировицата е една фалшива азбука, компилирана от гръцки и латински и измислена от византийски агенти.

Антични, антични колко да са антични корените ни. Траките на латиница са писали сигурно. Да се пенсионира баба ти. Няма защо да пенсионираме нещо създадено специално за нашия език. Като вкараме постната латиница, после да шлякаме с 4, 6. Кирилицата е перфектна нищо и няма. Купете си телефони с опция за писане на кирилица. Щото като пишете на латиница няма да ви разберат по добре чужденците.

Колкото и да ти се струва невероятно траките не са имали своя азбука и са писали на латиница, както и с гръцки букви. иди в археологическия музей, или в НИМ и виж с какви букви са надписани тракийските паметници от преди 2000 години. нима германците или англичаните използват цифри като пишат на латиница?

Защо им е тази кирилица?! Дори рекламите върху кориците на тетрадките им са на латиница!

Едната ръка забранява телефоните в час. (С което съм съгласен). Другата ръка изисква да се ползват телефони. Шизофренично нещо ...

Само глупости. И какво са седнали да ги прекръщават тези предмети, само да преиздават учебници, та някой да се нагуши с хонорари. Това Технологии и предприемачество си е гръмко име на Домашен бит и техника. И да вземат да махнат удължаването на учебната година за 1, 4 и 7 клас защото тази промяна не е наложена от някакво мотивирано обяснение, като примерно повече учебен материал за усвояване,ами просто е хрумка на някой болен мозък. Пълно с идиоти в това МОН. Нещастници некадърни.

а едно време беше "трудово обучение", сега реализират кочина, вече не я коват

Ама да те имената на предметите трябва да стават все по сложни и по дълги. Вече почти няма предмети дори от първи клас които да са с една дума. Сал една математика и музика останаха ами има време и тях ще ги преименуват, за да издадат нов учебник и да се вземат нови хонорари. Музиката може да стане музикално изкуство примерно Големия проблем на образованието да сменим имената. И закостим още две седмици по чиновете лапетата лятото да блеят през прозорците, за да не губели връзка с училището (това са неофициалните мотиви за удължаване на уч.година, официални мотиви дори не са изнесли) Това са им на МОН реформите. От глупост в по голяма глупост.

Правилно ,стига с тези олигофренски писаници на латиница ,пълни изкукуригалници,после не знаят да пишат правилно и са неграмотни ,а на компютъра е мнооого" трудно" да прехвърлиш на кирилица ,НО МНОГО МЛАДИ ХОРА ГИ Е ....СТРАХ И СРАМ ДА ПИШАТ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА ,ЗАЩОТО ПРАВЯТ ГРУБИ ГРЕШКИ !

това ли е най-важното в училище? - да учат децата как да пишат на кировица?целият цивилизован свят (дори и китай) вече използват латинската азбука и английски в телекомуникациите, а нашите ще пълнят главите на децата с глупости още от 1-ви клас!

Кирилицата е много по добра и удобна азбука за писане от латиницата. Това че в голяма част от света с вековете е наложена латиница не значи че тя е по добра. Ние поне може да направим сравнението и да го оценим, това че голяма част от света не познава кирилицата е техен проблем, не виждам защо трябва да го правим и наш. Ако я познаваха щяха да я предпочетат.

Горките бъдещи ученици... Журналята пак ще има да реват, колко скъпо е подготовката на един първолак. В крайна сметка един S6 Edge в момента струва повече от хилядарка Само не разбрах, кога ще се изучава "Контрацептиви, видове и начини за предпазване от нежелана бременност" както и "Аборти в домашни условия"

Ами, глупи всички тези неща са част от реалния живот!!! Виж ако искаш да живееш като абориген - може да идеш в Джунглата на Амазонка - там такива неща няма.

Момент! Вундеркинчетата може и да овладеят ИЗКУСТВОТО да различават "изпълнител, слушател и публика", но какво ще правят обикновените деца?

Явно целта на министерството е да се профанизират децата. Пък може толкова да могат в министерството, кой знае?

ОЛИГОФРЕНИ И ПРОСТАЦИ! КОЙ ОТ КОЙ ПО- ГОЛЯМ!

Идеята отново е изсмукана от пръстите. Сигурно пак е за отвличане на вниманието от по-съществени неща. Ама SMS защо е в кавички в заглавието, трябва да пишат думата SMS, само че с кирилица, така ли?

Забрана на английския/където е възможно/.

Защо да забраняват английския не разбрах? Няма лошо да се учат чужди езици, особенно този който е най често ползван по света. А писането на български с латински букви не е английски. Ами някакъв вид изтезание, защото кирилицата е създадена за език като нашия и да се мъчиш с някви числа и латиница да се изразиш на езика си е пълна глупост. Само дето като гледам фейса самите учители дращят яко на латиница плюс 4, 6 и други такива за които си има буква в нашата азбука.

МО - министерство на отбраната, а МОН - министерство на образованието и науката. Хайде сега да си оправим грешките, а?

те всичките имат скъпи телефони, интернет на телефона си,живеят в затворени луксозни комплекси и карат скъпи коли и джипове.за какво ми се жалват ????за работата им няма да говоря - идете на пазара Димитър Петков до изхода на метрото.там циганките продават цигари без бандерол пред кафето.пращат понякога млади полицай и полицайка да следят .те стоят с гръб към циганките и си гледат в телефоните и чакат да мине времето???????????

Ако ще се правим на модерни няма нужда децата да се учат да пишат СМС-и, защото могат просто да ги диктуват на гласовите помощници били те на Android, iOS или Win. Децата трябва ПЪРВО да се научат да мислят, да знаят как да търсят информация и да не се затрупват с излишни факти. Историята и литературата са задължителни , за да знаят кои са и какво са дали техните предци на света.

Децата от 6 годишни пишат есемеси. От 5 почти се справят със сърфиране в нета. Правилно се разсъждава, децата по рано да навлязат в технологиите. Въпросът е как после ще опазим зрението им?!

Е, на смартофон сигуно е лесно. А, на телефон с копченца, до ден днешен, не съм се научил да пиша СМС. За 3-4 думи, губя 5 минути. И няма значение дали на кирилица или на латиница. Никак не мога да свикна.

Звучи добре! А дано се приложи и както трябва.

Не виждам смисъл да вмъкват обучение "как да пишат SMS" на такава възраст! Достатъчно им е, че в къщи не стават от компютрите освен ако не е за да се преместят на таблета или смартфона. Не мисля, че имат нужда от още употреба на технологии на тази възраст. Може би ще е по-добре да ги учат какви са рисковете от прекомерната употреба на тези устройства и какви рискове крие интернет за тях. С това да пишат SMS на кирилица само могат да премахнат (частично) употребата на цифри вместо букви (4, 6, 1, 7)

Пак мислиме със задните си части! Технологията и прекомерното и ползване са неизбежни. Не можеш да ги заставиш да се ограничават така както на тебе ти се иска. Смисъла да ги учат на такава възрост е правилен щото ако не го научиш на правилното докато е малко...кога? Като стане дърт коч и вече навиците са се утвърдили?

ДИР-nick

Като учител по информационни технологии и наскоро завършил специалност "начална педагогика с ИКТ" имам някои наблюдения. А Вие явно не сте прочели целия ми коментар. Не е проблема в това, че ще ги обучават по технологии, а това какво ще влиза в програмата. Вие виждали ли сте?

Смешна работа, ще учим децата как да ползват устройства, а какво ще правим тези деца, които нямат мобилни телефони? Ще им се купуват? На нещо по-различно от влизане в музикални и геймърски сайтове, ОК, но кога ще учат реални и полезни предмети за самосъзнанието и определението си като Българи?

ДИР-nick

Между другото сега се сетих - наскоро приеха закон, с който забраниха мобилните телефони в училище. Е как тогава мислят да изпълнят плановете :)

Може би на някои хора задните части мислят по-разумно от на други хора междуушното пространство. Можеш и трява да ги научиш да се ограничават. И не защото му се иска на човека, а защото е по-добре за тях.

та те, първолаците вече могат да инсталират игри на телефоните вие смс да пишат ...:-))

Да, но масово не ползват кирилица или ако им се наложи, то пишат 6 и 4, както са свикнали от маймуницата.

Всичко това изглежда оптимистично. Да не би обаче да е поредната димка в очите на хората и да продължи неродолюбивото образование на децата, както е днес.