Киногилдията поиска оставката на Рашидов и екипа му

Кинематографисти искат незабавната оставка на целия политически кабинет на Министерството на културата в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, предоставено на медиите.

Обратно в новината

Коментари - Киногилдията поиска оставката на Рашидов и екипа му | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лапахте, лапахте... сега ще трябва да повръщате. Всички пари за филми - на студентите, а не да "субсидират" 70 годишни режисьори и прочие хрантутници, които са свикнали цял живот да са на хранилка. 9 000 000 милиона за 10 "велики" филма. Да ви пикая на творчеството (с известни изключения). А студентите, които могат да направят за 9 000 000 - 900 филма бягат на запад да мият чинии!

Бездарна паплач от мерзавци, които се мислят за "творци". Не обичам резака, но за "българското кино" е прав. Това са безполезни простаци, които се самонабедиха за "хора на изкуството", крадци на бюджетни средства и база, която е създадена с парите на народа, но плодовете и се берат от онова недоразумение с "танковата" касета.

Подкрепям Рашидов, хареса ми изказването му че ако той като склуптор напарви 3 несполучливи изложби иняма пари за бронз няма да циври държавата да му плаща бронза за да прави той склуптори. Така и с киното, б киното е некачествено и не заслужава да се инвестира в него.

Някога имаше един скулптор-мегалит като произведенията си - Секул Крумов му викаха. Работеше само по партийна поръчка и бълваше едни такива едри уродливи партизани и запънали се здраво в земята непреклонни комунисти с четвъртити чейнета. Направо тръпки да те побият. Бяхме заприличали на Долината на царете и на Луксор с потискащите мегастатуи на Рамзес незнамси кой си....За длетото и чука се иска талант и душа, а за ръководен пост - перо, ум и образование /ама с истинска диплома, ей, не пак някое немско менте!/. И като гледаме как плачат по телевизиите, че са щедри и набедени, се чудим - с тояги зорлем ли са ги карали да влизат в политиката, не можаха ли като са толкова големи мачовци да откажат благовъзпитано и да си гледат там пурите и прочее? Камъкът си има дамар, човекът - явно също.

Не ме е страх от министъра на културата. Страх ме е от културата на министъра. И още: пази, Боже, сляпо да прогледа и пази, Боже, слабо от победа. /пак Радой, но по Вазов/

Екипът в министерството е супер млад и още неопитен. Едва ли е целял да обиди някой - че той не може дори себе си да прецени, камо ли друго. Но гледаме, че има една снимчица и на борецът за правда, за правда и за свобода Евгений Михайлов и веднага си мислим, че е по-добре танковете да дойдат, отколкото някой друг. Ползата ще е тройна - хем ще видим, че още имаме танкове, хем от танковете ще видят, че още има живи щъкащи хора, хем нищо няма да стане както винаги. Не разбрахте идеята ли? Тогава просто изгледайте постановката "Двубой" по Иван Вазов, и дано ви стане ясно.

Напълно споделям мнението на г-н Николов.Вечно хленчещите червени глезльовци искат все още да ги храним с биберон и да им ръкопляскаме на тъпотиите.Приискало им се министерско кресло.Нещастни червени дриплювци!Писна ми от вашите картечници и шмайзери и поръчкови сериали като онзи на Свобода Бъчварова за зърнените далавери през 97-ма.Защо си мислите че народа е тъп,а вие сте велики.Това правителство няма да падне,защото ние го избрахме и сме доволни от него.Нещастни пролетарски отломки

Днес най-потресаващо беше изказването на г-н Велчев, че ако детето му било болно, нямало да отиде на кино, а щял да му купи лекарства. По-логично на пръв поглед, а всъщност популистко и лишено от всякаква широта и далновидност изказване не бях чувал отдавна. Наистина ми иде да се разсополивя, че детенцето на г-нът може да се разболее и как имат "наглостта" тия ...тудеядци да искат пари за кино! Това му се вика мащабна манипулация! Проблемът обаче изобщо не е в относително неголемия брой ..."тунеядци", които ще ходят кахърни и без повод ще шамаросват децата си, защото им се отнема правото да упражняват професията си заради ...детенцето на г-н Велчев. Проблемът е, че там от където бъде изгонена сериозната, дълбоката, катарзисната култура (включително и филмовата) идва ерзацът. А той може само формално да запълни нишата, опразнена от истинската духовност, следвала човешкия род от както свят светува. Ерзацът не може да изпълни онази нейна обществена оздравителна функция, заложена й от хармоничната същност на живота, или от Бог, или от Природата, или от Висшия космически замисъл, без която всяко общество може да си мисли, че ...всичко му е наред, но трагично и непоправимо греши. Иначе казано: съвременната и културата, литературата и киното са единствената, способна да произведе най-нужният и изгоден икономически продукт чувствителността и съпричастността т.е. моралът, т.е. опората, здравословният фундамент... Без тях ...оправянето първо на икономиката, винаги ще завършва по до болка познатия начин оправяне на икономиката на личния джоб на поредния властимащ добър юнак.

Кой продаде "Киноцентъра" на Дейвид Варод и на практика лиши българските кинодейци от тяхната "Алма матер"?И кога стана това? Този,дето е най отпред на снимката,Танкиста,барабар с остатъците от номенклатурните кинаджии от времето на Живков!Ще се отучат да лежат на гърба на държавата и да просят пари от нея!Като са толкова добри да продадат направените от тях филми и да си осигурят нужното финансиране.Както е навсякъде по света.

В последните 20 години БГ киното е произвело предимно филми изпълнени с омерзение, негативни емоции, реваншистки страсти, отчаяние и редица други гадни преживявания на герои - аутсайдери. С изключение на "Шивачки" и "Козелът" всички останали можеше изобщо да не се правят, защото, разбира се, според мен, едва ли някой ги е помнил и 2 часа след като излезе от киносалона, независимо, че на някои от тях им дадоха награди.

Българското кино отиде на кино.

Кво Българско кино? 5 минути гледам една картинка, докато някой започне да говори, и то изкуствено. Снимки всеки може да прави.

"Защото това, което аз знам за български политици, ако аз го разкажа, вие луди ще станете. Ако ви разкажа какви далавери са минали пред очите ми, пак луди ще станете, за милиони", каза още министърът. " Ами само заради това заслужава веднага да бъде изритан! Цецке, как ще коментираш? Медиите ли уронват престижа на държавните институции?

Аз пък искам незабавно киногилдията да почне да прави филми от калибъра на любимец 13, рицар без броня, господин за един ден, оркестър без име, авантаж, адио рио, закъде пътувате и тнт. Ама нещо май не им достигат творческите възможности...

И откъде ги взеха тези впечатляващи цифри?! Аз от последните десет години помня три хубави филма, и трите съм ги гледала на голям екран, не по ТВто, те как така ги сметнаха? и като са направили едни хора едни филми, това достатъчно основание ли е да се отрича филма, който е направила тази жена в Италия? Що за логика?! Дивотия, омраза, завист и проклетия - ето това е, което ни затрива вече и като нация, не само като производители на кино някакво!

Не съм срещал никъде информация за това, /примерно/че Държавният департамент на САЩ финансира Холивуд. Както и не съм срещал никога статистика за посещаемост и възвръщане на вложените пари в българските произведения на киноизкуството- /по заглавия и по отделно/ за всеки филм произведен през последните 50 г.

Моля?! Я внимателно огледай колко пари от бюджета на пентагона отиват за "патриотични" бози от сорта на топ гън и какво ли още не.

Какво БГ кино, какви 5 лева? Една "Мисия Лондон" само ставаше за гледане през последните 20 години. Студия Бояна отдавна ги продадоха на треторазрядни Американски кинаджии, всичките ни млади таланти са в чужбина...а тая шепа изкопаеми в "киногилдията" дори и да са прави, са толкова подкупни и бездарни, че просто нямат право да протестират.

Радостно и повече-от обещаващо е, че имаме трезвомислещи и адекватно действащи професионалисти в тази индустрия ! /// А дали само оставка трябва да се изиска на вечно-мляскащото-пура лице и неговите никола-деяновски приятелчета ?!