Това съобщи говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, цитиран от РИА Новости.

На борда на самолета имаше 52-ма души, като при катастрофата загинаха 44 от тях. По-късно в болници починаха още трима от ранените. Сред загиналите имаше много висши ръководители на корпорацията "Росатом", включително участващи в преговорите за АЕЦ "Белене" и отговарящи за строителството на централата.

В телевизионно интервю Владимир Маркин заяви, че според експертите вторият пилот е изпил преди полета около една водна чаша водка. Според съдебно-медицинската експертиза той е бил в състояние на алкохолно опиянение и въпреки това е минал през медицинската комисия, допълни Маркин.

В официалното съобщение на следствения комитет се казва, че причината за катастрофата е пилотска грешка при захода за приземяване и в допълнение неадекватното състояние на щурмана.

В заключенията на Междудържавния авиационен комитет (МАК) по разследването на катастрофата в Петрозаводск са посочени факторите, обусловили трагедията, съобщава ИТАР-ТАСС. На първо място е посочено незадоволителното взаимодействие между членовете на екипажа при кацането, което се е изразило в това, че командирът е подчинил действията си на щурмана, който се намирал в "лека степен на алкохолно опиянение", а вторият пилот фактически бил отстранен от управлението.

Другите изброени фактори са неоправдалата се прогноза за времето и прогнозата за кацане по отношение на височината на долната граница на облаците, видимостта и мъгла; несъответствията между данните за атмосферните условия в Петрозаводск, предадени на екипажа 30 и 10 минути преди кацането; невъзможността екипажът да ползва редица от бордовите прибори за осъществяване на успешно приземяване, се казва в доклада на МАК.

На 11 септември президентът на Русия Дмитрий Медведев нареди да бъдат закрити неблагонадеждните авиокомпании в страната, предаде Франс прес. Мярката бе предприета, след като 43 души, повечето от които играчи от елитния отбор по хокей на лед Локомотив (Ярославл), загинаха при разбиването край града на самолет Як-42, изпълняващ чартърен полет.