След инцидента в района на град Авейру, 10 автомобила и два камиона са се подпалили. В гасенето на огъня и спасяването на хората са участвали около 200 пожарникари, както и спасители от Гражданска защита, които даваха първа помощ на ранените и ги евакуираха с три хеликоптера, посочва агенция "Луза", цитирана от АФП и БГНЕС.

Веднага след първия сблъсък е последвала втора катастрофа на около километър разстояние в другата посока.
"Първият удар предизвика пожар и поради мъглата и гъстия дим следващите коли продължиха да се блъскат една в друга в продължение на 4 или 5 минути", разказва пред телевизия SIC Noticias оцелял очевидец на ужасния инцидент.

Причините за катастрофата още не са изяснени, но вероятно тя се дължи на силния дъжд и гъстата мъгла в района.



Междувременно китайски шофьори, повечето на товарни камиони, прекараха 9 дни в задръстване по една от магистралите от провинциите Хебей и Вътрешна Монголия към Пекин, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Строителни работи причинили задръстване с дължина над 100 км. Шофьорите, блокирани в автомобилите, се оплакали пред журналисти, че били изнудвани от местни жители да купуват храна на много по-високи цени от нормалните.
Китайската държавна телевизия обаче обяви, че обстановката "е започнала да се нормализира".

Според Ройтерс задръстванията се превръщат в ежедневие за Китай въпреки огромните средства, които държавата изразходва за строителство на инфраструктурни обекти - пътища и железопътни линии, които да поемат товара на бързо развиващата се икономика на страната.