10 пътни полицаи от Пазарджик и Пловдив бяха задържани в началото на юни и  обвиняеми, че са изнудвали шофьори на автомагистрала "Тракия" и са вземали подкупи. Дни по-късно съдът пусна двама от тях - пловдивчани, но останалите останаха в ареста досега.

Днес магистратите уважиха молбите на пътните полицаи от Пазарджик да бъдат освободени, след като било констатирано, че от ареста им до настоящия момент разследващите не са извършили нито едно процесуално-следствено действие, предаде БТА. Съдът счете, че въпреки че има обоснованото предположение обвиняемите да са извършили престъплението, няма реална опасност да се укрият или да извършат друго.
На този етап те нямат възможност по какъвто и да било начин да затруднят разследването, укривайки или манипулирайки доказателства, защото са освободени от работа, имат постоянен адрес, семейства, отнети са телефоните и служебните им радари. Всички са с чисто съдебно минало, отчетоха магистратите.

Съдът определи 2000 лева парична гаранция за Иван Араланов и по 3000 лева за колегите му Георги Бодуров, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Марин Инджов, Илия Сотиров, Петър Костадинов и Стоян Илиев, съобщи Дарик радио. Размерът на гаранцията е съобразен с финансовите възможности на семействата им.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок от днес пред Апелативния съд в Пловдив.