Това заяви турският президент Реджеб Ердоган пред журналисти, предаде БНР.

"Нашата армия е разположена на юг в готовност да се намеси, ако възникне опасност от военен конфликт до нашите граници", подчерта турският държавен глава.

По думите на Ердоган турските изтребители участват в операциите по въздуха на силите на международната коалиция за борба срещу ИДИЛ.

Той изрази пожелание,че конфликтът, свързан с областта, населена компактно с тюркмени, ще се разреши в най-скоро време, имайки предвид Русия.

"Смятам, че конфликтът с Русия може да бъде разрешен с дипломатически средства. Проблеми като този не се решават чрез медиите, а чрез преговори на масата", посочи Ердоган.

Според турския президент Русия не се е отказала от проекта за строителството на първата турска атомна централа "Аккую".

“Русия е вложила значителна инвестиция, процесът продължава, 300 наши специалисти се обучават в Русия. По отношение на "Турски поток" имаме различия, поради което бе замразен”, каза Ердоган.

Той допълни,че би участвал в сесията на Висшия съвет за стратегическо сътрудничество Турция - Русия, която е запланувана за 15 декември т. г., ако бъде поканен от руската страна, която е домакин.

Турският президент съобщи,че на срещата на Г 20, която се състоя в Анталия, Канада е заявила,че ще приеме 25 хиляди сирийски бежанци. Но не е уточнено от кои страни ще бъдат взети, може от лагерите в Турция, но може и от лагерите в Ливан и Йордания, посочи Ердоган.

В Катар Турция подписа 15 споразумения с тази страна, включващи отмяна на визите, доставка на втечнен газ ЛПГ на Турция, участие на турски фирми в редица строителни обекти. Също така Турция ще строи военна база в Катар.