Това съобщи американският център за проследяване на ислямистки интернет сайтове SITE, цитиран от Франс прес и БТА.

Според центъра джихадист, който преди време бил част от групировката "Хорасан", е изпратил в Туитър поредица съобщения, в които изказва съболезнования за смъртта на Мухсин ал Фазли, дългогодишен член на мрежата Ал Каида и предполагаем главатар на "Хорасан", и за тази на Абу Юсуф ат Турки, друг лидер на групировката.

Тези туитове изглежда потвърждават, че Фазли е бил убит при въздушните удари на САЩ.

В съобщенията с дата 27 септември джихадистът изразява съжаление за положението в Сирия, където ръководените от САЩ международни коалиционни сили нанасят множество удари.

Специалистите се отнасят много скептично към истинското естество на групировката, наречена "Хорасан", чието име се появи съвсем наскоро. Те смятат, че всъщност става въпрос за джихадисти от отцепилия се от Ал Каида Фронт Ан Нусра.

В Сирия никой не беше чувал за "Хорасан", докато американски медии не заговориха за нея напоследък, каза за АФП директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Въздушните удари продължават, Австралия обмисля да се присъедини


Австралия обмисля участие във въздушните удари срещу екстремистите от "Ислямска държава", съобщи днес външният министър Джули Бишъп. Тя каза, че правителството ще се събере в близките дни и ще изслуша премиера Тони Абът, който днес се върна от преговори в Ню Йорк.

Бишъп отбеляза, че законовата рамка за австралийска военна акция може да бъде договорена с иракското правителство в кратки срокове. Положението със Сирия е различно, тъй като Австралия не признава правителството в Дамаск.