Това обясни пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, след като говори пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Ненчев добави, че е имал срещи с командира на ВВС.

"Имам воля, ще отделя средства, въпреки проблемите, които имаме с бюджета. Обещал съм, че ще отделя средства за ремонта на четири от тези изтребители", посочи министърът в отговор на въпрос за МиГ-29.

Попитан къде ще бъде извършен този ремонт, той обясни, че в неделя ще пътува за Полша и ще бъдат обсъдени различни варианти, като един от тях е Полша.

На 22 януари Ненчев заяви, че България отказва на Русия да поддържа военната й авиация и ще възложи това на Полша. От май армията ще остане само с два годни изтребителя.

Министърът каза още, че депутатите от комисията са му обещали да съдействат за увеличаване на бюджета за отбрана, за което настоява и президентът, предаде БНР.

По думите на Ненчев премиерът обещал една част от тези средства да постъпят от продажбата на имоти с отпадна необходимост, но призна, че това го безпокои, тъй като би искал МО да се занимава с основната си дейност, "а не да се превръща в брокер на недвижими имоти".

На реплика, че финансовият министър е казал, че тази година не предвижда актуализация на бюджета, Ненчев се надява да промени мнението си.

Министърът добави, че Центърът на НАТО в София вероятно ще бъде готов през април или май. Скоро се чакат и военни от алианса, които да проверят условията.

В координационния център ще работят 40 души - 20 от тях ще бъдат от българска страна.

По думите на Ненчев вариантите на финансирането са няколко.

"Единият е всяка една от страните да поеме разходите за хората си, които участват, т.е. ние ще поемем разходите на тези 20 човека, което така или иначе вече правим, защото те ще бъдат хора от МО, от администрацията и войсковите части", обясни той.

Другият вариант е цялата сума да бъде поета от НАТО.
Министърът прогнозира, че ще бъде възприета първата възможност.