Причината е, че цената на поддръжката се надува от верига посредници в Русия.

"Плащаме три пъти над цената, която ни дава заводът за поддръжка на тази техника, защото минава през няколко фирми посредници от руска страна", каза министърът.

Договорът с Русия за поддръжката на МИГ 29 изтича през септември, поясни той.

Вече се водят преговори с Полша, която разполага с много добри възможности и предоставя добри условия за тези процедури, каза Ненчев.

Друг аргумент е, че Полша също е член на НАТО. По думите на министъра страната се нуждае от обновяване на остарялата техника, която не е съвместима със стандартите на НАТО.

Той даде пример с Украйна, чийто бюджет за отбрана бил 1% от БВП, но след загубата на Крим се вдигнал до 5 на сто.

Бившият заместник-военен министър от ГЕРБ Валентин Радев коментира пред БНР, че Русия няма да се сърди. Той се аргументира с думите:

"И ние много пъти се сърдихме, използвам същата дума, заради този ритъм, който изгубихме в последните години с ремонта на тази техника, а тя все повече и повече остарява. Има обаче един проблем – дали МиГ ще даде необходимите сертификати на фирмата, която извършва ремонти".

Междувременно Николай Ненчев се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

България е близо до двете най-сериозни предизвикателства пред НАТО в момента - несигурността в Близкия изток и напрежението в Черноморския регион. Затова страната ни трябва да е част от стратегията на Алианса за отговор. Около тази идея се обединиха двамата по време на срещата днес.

Шефът на НАТО препоръча на българските управляващи да се увеличат инвестициите в отбраната.