Масивното здание е популярно като Министерство на отбраната 2 и в него се намират съвместното командване на силите, ръководещо операциите на армията в страната и в чужбина, щабовете на пехотата, Военновъздушните сили и управлението на Военна полиция.

За да изчисти всички съмнения, в началото на следващата седмица Ненчев ще инициира разговори с всички парламентарни групи по въпроса, предаде БНТ.

"Трябва да ги уведомя по-подробно за работата на Алианса в Брюксел на 5 февруари преди няколко дни, както и да поискам тяхното съгласие за изграждането на този център", посочи Ненчев.

Министърът на отбраната по-рано каза, че подготовката на координационния център на НАТО в София е в напреднала фаза и той може да бъде открит до два месеца.

За целта обаче трябва да се приемат промени в Закона за отбраната, за да се разреши на българи да служат в натовския щаб на наша територия.

"Касае се за Координационен център, който ще бъде разположен на територията на България и на още пет други източноевропейски държави, който ще се състои от 40 души, като половината от тях ще са българи и половината ще са чужденци",
каза Ненчев пред БНР.

Структурата ще се занимава с планирането и координирането на ученията на българска територия и няма да има командни и управленски функции.

Преди дни министър Николай Ненчев заяви, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия. 

Той уточни, че засега не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта. Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб. 

Министърът обаче изтъкна, че НАТО води преди всичко отбранителна политика и няма агресивно отношение спрямо която и да било страна. 

Стотина души протестираха пред президентството срещу разполагането на командване на НАТО у нас. Протестът се проведе за втора поредна седмица, а плановете на организаторите са подобни събития да се провеждат всяка следваща неделя.

Излизане от НАТО и ЕС, влизане в евразийския и пълна подкрепа за Русия - така протестиращите си представят краткосрочното бъдеще на България, предаде БНР.

АНКЕТА: Застрашена ли е България от кризата в Украйна?