Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред израелската комисия, която разследва инцидента, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Нетаняху е първият свидетел, който дава показания пред назначената от еврейската държава комисия, разследваща инцидента на 31 май, при който израелски командоси убиха 9 турски пропалестински активисти, след като се спуснаха на единия от корабите им "Мави Мармара" с хеликоптери.
Сблъсъкът стана в международни води, след като флотилията пренебрегна многократните предупреждения на израелските власти да не продължава курса към Газа, която се намира под морска блокада.

"Още на 14 май моята служба започна разговори с турските власти на най-високо ниво. Тези разговори трябваше да предотвратят конфронтация с флотилията "Мармара" и продължиха до навечерието на пристигането й край бреговете на Газа", заяви Нетаняху.

"Въпреки непрекъснатите ни дипломатически усилия, в крайна сметка турското правителство не предотврати опита на "Мармара" да пробие морската блокада. Излиза, че в перспективата от сблъсък между турските активисти и Израел Турция не е видяла нищо, което да се намира в противоречие с нейните интереси", коментира още той, като според него държавата Израел и израелските сили за отбрана са действали в съответствие с международното право.

Израелската комисия се състои от петима членове и двама чуждестранни наблюдатели. Говорителят на Нетаняху Нир Хефец заяви, че тя не е "антиизраелски орган", за разлика от комисията на Ричард Голдстоун към Съвета на ООН по човешките права, който разследва опустошителната военна офанзива на израелската армия в ивицата Газа в края на 2008 и началото на 2009 г. Израел отказа да сътрудничи с комисията "Голдстоун", която обвини както еврейската държава, така и ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, във военни престъпления.

Утре за първи път ще заседава друга комисия за разследване на инцидента с флотилията. Тя бе създадена по инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и се ръководи от бившия новозеландски премиер Джефри Палмър. В нея участват по един представител на Израел и Турция.
Междувременно Съветът по човешки права на ООН подготвя отделно независимо разследване, което ще работи без съдействието на Израел.