Британски експерти, които следят ситуацията в Близкия Изток, разполагат и с информация за това, че в състояние на повишена готовност са въоръжените сили на Ливан и Йордания, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

Според информацията на британските експерти при въздушния удар са били унищожени мощности за производство на химическо и бактериологично оръжие.

Израелските власти обаче запазват пълно мълчание, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На въпрос на журналисти израелският министър на финансите Ювал Щайниц каза само, че се информира от медиите. "С други думи - без коментар", добави той.

Като цяло Тел Авив нито отрича, нито потвърждава този вид политически дейности от съображения за сигурност, подчерта пред военното радио Цахи Ханегби - депутат от дясната партия "Ликуд", приближен на премиера Бенямин Нетаняху и бивш председател на парламентарната комисия по външни работи и отбрана.

Според депутата Израел не може да допусне високи военни технологии да попаднат в ръцете на терористични организации. Ханегби напомни, че в последните дни Тел Авив е разположил две батареи от противоракетния си щит "Железен купол" край ливанската граница. В северната част на страната пък се наблюдава повишено търсене на газови маски, заради опасения от евентуални нападения от Сирия или Хизбула.

Русия изрази днес силно безпокойство от информацията за израелски рейд над сирийска територия и заяви, че осъжда нападението, ако сведенията се потвърдят.
"Ако тази информация се потвърди, значи имаме работа с непровокирани удари по цели на територия на суверенна държава, което е грубо нарушение на Устава на ООН и е неприемливо, с каквито и мотивите да се оправдават" тези действия, каза източникът от руското Министерство на външните работи.

Ливанската групировка "Хизбула" също осъди израелското нападение, като заяви, че това е опит да се намали арабския военен капацитет. В разпространено днес изявление "Хизбула" обеща, че ще подкрепя съюзника си, сирийския президент Башар ал Асад, предаде Ройтерс.