Панета, който участва в срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, бе помолен от репортери да коментира анализ на Дейвид Игнейшъс във вестник "Вашингтон пост". Авторът на статията пише, че шефът на Пентагона вярва, че има голяма вероятност Израел да атакува Иран през април, май или юни. Игнейшъс не уточнява откъде е научил това.

"Не, просто не коментирам", заяви Панета. Той подчерта, че е негово лично право да запазва своите и мнения само за себе си.
По-късно министърът отново отказа коментар.

Израел е обявявал публично, че обмисля да предприеме военни действия срещу Иран, и Съединените щати дадоха израз на своите безпокойства, припомни Панета.

Миналия ноември британският "Дейли мейл" писа, че Израел може да нанесе удар по ядрените обекти на Иран в края на 2011 г. или в началото на 2012 г. Вестникът  се позовава на разузнавателни и правителствени източници.

Руският "Независимая газета" побърза да напише в средата на миналия декември, че "ударът ще е внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро в деня "Х". Техеран вероятно няма да закъснее с ответните мерки. Възможна е пълномащабна война с непредсказуеми последици", посочва всекидневникът. В резултат Русия усилено модернизирала военните си групировки в Кавказ, Каспийския регион и териториите край Средиземно и Черно море.

„В отговор на заплахите на петролно ембарго и война, ние разполагаме със собствени заплахи, които ще бъдат осъществени в подходящия момент, ако това е необходимо.” Това заяви иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей в телевизионно обръщение, водейки традиционните петъчни молитви в Техеран, цитиран от АФП и "Фокус".

Междувременно стана ясно, че Иран е изстрелял днес космически спътник, съобщи телевизия "Ал Алам", която излъчва на арабски. Спътникът "Навид" е изстрелян успешно и ще бъде изведен на орбита с височина между 250 и 370 км.
Иран вече изстреля и изведе в орбита успешно два експериментални сателита - "Омид" през 2009 г. и "Расад" през юни 2011 г.
Международната общност се притеснява от изстрелването на тези сателити. Тя се страхува, че иранската космическа програма може да позволи на Иран да се сдобие и с балистични ракети, които могат да носят ядрен боен заряд. Технологиите, които използва Иран за космическата си програма, могат да му помогнат да разработи и балистичните ракети с ядрен заряд, допълва АП.