Ройтерс и Асошиейтед прес цитират източник от Белия дом, според който въпросът за визитата е бил обсъждан в телефонен разговор между Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху на 28 януари. В разговора Обама е поздравил Нетаняху за победата му на парламентарните избори в Израел, предаде БТА.

"Началото на втория мандат на президента и съставянето на ново израелско правителство предоставят възможността за препотвърждаване на дълбоките и трайни връзки между Съединените щати и Израел и за продължаване на дискусиите по широк кръг въпроси от взаимен интерес, включително Иран и Сирия", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Томи Вайътър.

Белият дом не посочи дата за визитата на Барак Обама, но израелската телевизия "Канал 10" съобщи, че тя е насрочена за 20 март, посочва АП.

Говорителят на Белия дом Джей Карни добави, че тогава президентът на САЩ ще посети също Западния бряг и Йордания за разговори с палестински и йордански лидери.

Барак Обама посети Израел през 2008 г. по време на кампанията си за президентските избори, но така и не направи официално посещение като държавен глава на САЩ. За разлика от него, Натаняху посети Съединените щати.