Видеоклипът, показващ шестимата израелски войници, пратени да патрулират из Хеброн, беше качен през уикенда в сайта за видеообмен YouTube и бързо се превърна в хит, предаде АФП, цитирана от БТА. В клипа военните са в пълно бойно снаряжение и техните автомати са част от хореографията на танца им, който те изпълняват в пуста уличка на палестинския град.

В първите 40 секунди на видеото се чува призивът на мюезина за мюсюлманската молитва. После този звук отстъпва място на кънтящия припев на парчето "Tik Tok" на нашумялата американска певица Ke$ha. Войниците заемат поза и започват да танцуват в почти пълен синхрон, като скачат насам-натам, разменят местата си или се завъртат около себе си. Няколко секунди по-късно патрулът прекъсва импровизираното си изпълнение и продължава обиколката си из онази част на библейския град, контролирана от Израел.

Над 160 000 палестинци живеят в Хеброн - град, който е почти целият под контрола на палестинската автономна власт. Около 600 израелски заселници обаче живеят в окупирания от Израел сектор.

Клипът на танцуващите патрулиращи военни е озаглавен "50-и батальон разтърсва Хеброн". След като видеото пожъна голям успех, то беше свалено от YouTube от израелския войник, който го беше качил. Други потребители на сайта обаче успяха да го качат отново, но под заглавието: "Лесно е да се смееш на израелската окупация, когато ти самият си окупаторът".

В сайта YouTube клипът поражда шеговити коментари. Командващите от израелската армия обаче изобщо не харесаха шегата и се заканиха да накажат провинилите се военни.

"Това е шега, която е дело няколко войници и сега случаят се проучва от техните началници", заяви говорител на израелската армия.

Подобен случай имаше и у нас. Преди три години във VBOX7 се появи скандален запис с български рейнджъри в Ирак.