От 1 юли с около 1,6% ще се повиши цената на тока за битовите потребители на „ЧЕЗ”, с 1,4% за клиентите на “EVN” и с малко над 3% за клиентите на „Енерго – Про”, каза по bTV преди обсъждането Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Отчели сме по един равнопоставен начин както интереса на енергийните дружества, така и на българските граждани. Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна на цените в страната”, заяви Иванов.

Той даде пример, че ако имаме сметка от 30 лв., то увеличението ще е около 0,40 ст.

Увеличението от над 3% за клиентите на „Енерго – Про” Иванов обясни с характера на мрежата и необходимостта от поддържането й и намалялото население в Североизточна.

Когато ние взимаме решенията, отчитаме три фактора: първо - трябва финансово да бъде оздравена НЕК, която се намираше в технически фалит, второ – да подготвим електроенергийния пазар за въвеждането на борсата и на трето място – да въведем справедливост в цените на тока”, обясни Иванов, цитиран от "Фокус".
 
По думите му до 30 юни тези, които са на свободния пазар, плащат добавка Задължение към обществото” – 19 лв., а българските граждани, които са на регулирания пазар – плащат 52 лв. Според него това не е справедливо и за това въвеждат обща единна добавка „Задължение към обществото” от 40 лв.

Окончателно решение КЕВР ще вземе на 29 юни.
 
Реакции

Тези цени са реалистични, според експерта Георги Миков, тъй като се прави опит за компенсиране на дефицита в НЕК, откъдето произтичат най-големите проблеми, предаде БНР.
 
Анализаторът Антон Иванов обаче смята, че задържането на цените сега ще има негативен ефект в бъдеще:
 
"С колкото повече сме забавили процеса, толкова по-вероятно е ние да го направим по-болезнен, когато той се осъществи."

Електроразпределителните дружества се обявиха срещу предвидения процент технологични разходи в ценообразуващия модел. Този процент е 8 на сто за трите дружества, но те възразиха, че реалните им технологични разходи се движат между 10 и 12 процента. 

Бизнесът и икономическото министерство се обединиха срещу исканото увеличение на цената на тока за бизнеса от първи юли. 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви в интервю за БНТ, че индустриалците ще поискат оставката на икономическия министър, ако допусне промишленият ток да поскъпне.
 
Енергийният регулатор реши, че добавката “задължения към обществото” при формирането на цената на тока за бизнеса ще скочи със 112 процента. 

Министър Божидар Лукарски заяви, че министерството е против готвеното от КЕВР повишение.

Топлата вода

Освен цените на тока, на обществено обсъждане ще бъдат подложени и цените на топлоенергията. От юли се предвижда в София, Бургас и Велико Търново те да намалеят с около 6%. В Пловдив се предлага поевтиняването да е с около процент, а във Варна със символичните 0,2 на сто. 
Макар и с малко, поскъпване се очаква във Враца и Плевен.

Според експерта Ангел Минев така определени цените създават допълнителни проблеми за енергийния отрасъл:

"Кръстосаното субсидиране продължава и се увеличава, а това деформира пазара, натрупва дефицити. Всъщност няколко компании са във фактически банкрут. "Булгаргаз" от водене на такава недалновидна политика през последните 20 години е банкрутирал два пъти. Предполагам, че скоро ще банкрутира трети път. Сега да се готви НЕК."