В началото на деня председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви в интервю за БНТ, че индустриалците ще поискат оставката на икономическия министър, ако допусне промишленият ток да поскъпне.

Вчера енергийният регулатор реши, че добавката “задължения към обществото” при формирането на цената на тока за бизнеса ще скочи със 112 процента.

В интервю за БНТ икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че министерството е против готвеното от КЕВР повишение.

”Проблемът е много сериозен. "Това, кето се предлага ще ликвидира много компании, ще закрие много работни места. Тотално ще направи българската индустрия неконкурентоспособна и е много лош знак към каквито и да е било инвеститори" , заяви Кирил Домусчиев – председател на КРИБ.

Той добави, че от КРИБ са уведомили министър Лукарски, че очакват активна позиция от негова страна. В противен случай бизнесът ще му поиска оставката.

Ние искаме максимално облекчаване на бизнеса по отношение таксата “Задължения обществото” и сме против проектът от страна на КЕВР, които искат увеличението на тази такса", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той бе категоричен, че от министерството твърдо са заявили позицията, че искат намаляването на тази такса.

"Твърдо настояваме като наше становище към наредбата да залегне и заплащането на такса “Зелена енергия” от износителите на ток, защото се получава така, че нашите предприятия плащат по-скъп ток, а евтиният ток го изнасяме за Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Така предприятията в тези страни ползват по-евтин ресурс и респективно са по-конкурентни от нашите предприятия
”, заяви още Лукарски