Това съобщиха пред журналисти депутатите Янаки Стоилов и Четин Казак, цитирани от БТА.
Стоилов обясни, че предлагат да бъдат поканени наблюдатели от ПАСЕ и ОССЕ и представители на Европейския парламент, защото очакват порочни практики още в подготовката на изборите. Като мотиви за искането той посочи проблемите с преместването на избиратели, както и безпрецедентния факт министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да оглавява предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ.

"Искаме не ние като опозиционни сили, а българският парламент да отправи такава официална покана към тези организации да изпратят делегация от наблюдатели, за да се гарантира демократичността и честността на предстоящите избори", обясни Казак. Тази инициатива е съвсем добронамерена и не цели да върне България назад, добави той.

Според него присъствието на наблюдатели би разубедило някои местни структури на определени политически сили и най-вече на управляващите от изкушението да прибягнат до практики, които нямат нищо общо със закона и с демократичните традиции.

По-късно пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров се съгласи с опозицията и заяви, че личното му мнение е, че е добре да има наблюдатели на изборите.
Според Лазаров наблюдателите ще се убедят в разликата при произвеждането на избори при сегадействащия Изборен кодекс и при предишните изборни закони. Той добави, че Цветан Цветанов е бил избран за министър през 2009 г., когато все още е бил председател на ГЕРБ. Сега Цветанов е заместник-председател на партията и във функциите му влиза вземането на отношение по произвеждане на избори, добави Лазаров.

В края на декември депутатите приеха изборите за президент и вицепрезидент и изборите за общински съветници и кметове през 2011 г. да се проведат на една и съща дата.

Последна актуализация в 13.30 ч.