Поне две от ракетите бяха прехванати над израелския град, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Обстрел от Израел към Газа

Израелската армия е поразила над 300 обекта на движението Хамас в ивицата Газа през нощта, съобщи неин говорител - подполковник Петер Лернер, цитиран от Франс прес и БТА. Лернер уточни, че през последните часове са били улучени 322 цели на ислямистката групировка, която контролира крайбрежния анклав. С това общият брой на обектите на Хамас, поразени от началото на израелската военна операция в ивицата Газа, предприета в отговор на ракетния обстрел от палестинската територия, във вторник, е достигнал 750.
Най-малко 21 души са загинали при израелските удари тази нощ, съобщи "Фокус".

Вижте снимки >>

На мушка са били взети места, от които се изстрелват ракети, тунели и командни постове.

Най-малко 75 души са били убити при израелските въздушни удари в палестинската територия. Голяма част от тях са цивилни.

Египет отвори пропускателния пункт Рафах по границата си с Ивицата Газа, за да пропусне палестинците, ранени при израелската офанзива. Египетските болници в северната част на Синайския полуостров са се подготвили да приемат ранените, които по последни изчисления са около 500 души

Малко след полунощ във вторник срещу срда в град Бейт Ханун, в северната част на палестинската територия, при ракетен удар е убит местен командир на радикалната група "Ислямски джихад" на име Хафез Хамад. Разрушен е домът му, загинали са и петима членове на неговото семейство, сред които две жени и две деца.

От Газа към Израел

Осем ракети са били изстреляни от ивицата Газа срещу Израел през нощта. С това общият брой на ракетите, изстреляни от палестинската територия от началото на израелската операция е достигнал почти 300. Според Израел, Хамас притежава близо 10 000 ракети в ивицата Газа. Палестински групировки са обстрелвали през нощта с ракети Тел Авив, съобщи израелското военно радио, цитирано от Ройтерс. Поне две от тях са били прехванати над града от израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол".

Сирените за въздушна тревога в Тел Авив са се задействали. Канал 2 на израелската телевизия показа на живо прехващането на палестинските ракети.

Изблик на насилие

Той започна след убийството на трима израелски младежи, отвлечени на окупирания Западен бряг на река Йордан - престъпление, което израелското правителство приписа на Хамас. След това палестински тийнейджър бе изгорен жив от еврейски десни екстремисти в Ерусалим.

Газа - на ръба на бръснача

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредна среща във връзка с изострянето на палестино-израелския конфликт.

Обезпокоен съм от новата вълна на насилие, обхванала Ивицата Газа, Южен Израел и Западния бряг на река Йордан. Газа се намира на острието на бръснача", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.
"Влошаването на ситуацията може бързо да излезе от контрол”, добави той.

"Ще засилим атаките срещу Хамас и другите терористични организации в Газа", категоричен е израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Защитно острие" ("Защитна граница" - Protective edge) е кодовото название на опрецаията на израелската армия.

"Това е геноцид - убийството на цели семейства е геноцид, извършван от Израел срещу палестинския народ", заяви палестинският президент Махмуд Абас.
Палестина е готова да живее рамо до рамо с Израел в мир и сигурност, но военната операция няма да допринесе за това, допълни Абас

„Германският канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е осъдила безусловно ракетните нападения срещу Израел. Тя е подчертала, че няма оправдание за подобен вид атаки”, заяви говорител на германското правителство, цитиран от световните агенции и "Фокус".

В изявление на президентската администрация на Франция се посочва, че Франсоа Оланд е „изразил солидарност с Израел пред лицето на ракетните нападения от страна на Ивицата Газа” и в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху е подчертал, че „Франция строго осъжда агресията”.