Това заяви по bTV бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Привикването на посланика ни е по-слаб ход, отколкото експулсирането на чужди дипломати, но не е слаб дипломатически ход – има много по-меки дипломатически мерки. Това, което е важно за мен, е, че на практика България, премиерът припозна вината на Русия. Ние казваме: „Да, има основание и затова ще вземем двустранни мерки към Русия“, каза Калфин.

Той посочи, че в ЕС има различна практика – повечето страни експулсираха руски дипломати, пет или шест страни, както България и самият ЕС отзова посланика си за консултации, има още четири-пет страни, които преценяват, че няма да вземат никакви мерки.

„Както виждаме, има много силен натиск, особено ако съдим по действията на страните около нас, който идва най-вероятно от Вашингтон, да се предприемат такива действия“, каза той.

Според Калфин не трябва да е гонят дипломати. „Ние вече реагирахме. Нещо ново трябва да се случи, което да е много убедително, за да направим следваща крачка. Не виждам смисъл в момента да правим следващата крачка без това нещо“, каза той.

На въпрос дали облаците над света и Европа се сгъстяват заради отзоваването и гоненето на посланици той отговори: „Това е най-масовият световен случай на експулсиране, но е един епизод от по-дълга история на нагнетяване на напрежение между Русия и Запада, което съвсем не е добре. Особено за страни като България това е лош процес“.

Съветът по сигурността заседава по ”Скрипал”


Според него страните не се готвят за военни действия реално, но всички държави, при това увеличаване на международното напрежение, започват да се замислят за отбраната си и доколко са подготвени.

„В крайна сметка отбраната е за да предпази от конфликт, много късно е да се готвиш за нея, когато е започнал. Надявам се да не се стигне до там, но е нормално всяка страна да си огледа отбранителните способности, каза гостът“. И от двете страни – Москва и Вашингтон, върви реторика за увеличаване на напрежението, посочи още Калфин.