Берлускони получи смекчаването на присъдата си въз основа на закон за амнистията от 2006 г., който беше приет от тогавашното ляво правителство, за да се намали пренаселеността в затворите.
Берлускони бе обвинен в изкуствено надуване на цените на правата за разпространение на филми, купени от принадлежащи му фиктивни компании, по време на тяхното препродаване на неговата медийна империя "Медиасет".
В резултат на тази практика е водено двойно счетоводство при дейността в чужбина, а компанията е намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малки данъци. След новината акциите на "Медиасет" поевтиняха с почти 3 процента.

Решението обаче е на първа инстанция и не означава, че 76-годишният Берлускони ще влезе в затвора, съобщава онлайн изданието на в. "Дневник". 
 Съдът в Милано, който издаде присъдата, освен това забрани на Берлускони да заема държавни длъжности през следващите три години, отбелязват световните агенции, цитирани от БТА. Преди два дни той вече даде да се разбере, че няма да се кандидатира за четвърти мандат като премиер.

Берлускони не присъства в съдебната зала при произнасянето на присъдата за злоупотреби при закупуването на правата за американски филми от неговата медийна компания "Медиасет". Очаква се милиардерът и медиен магнат да обжалва присъдата. Той има право да обжалва на две инстанции.

Това е първата присъда срещу Берлускони. Всички досегашни процеси срещу него или завършваха с оправдателни присъди, или бяха прекратявани поради изтичане на давност.

 Съдиите приеха повдигнатото обвинение, че "Медиасет" е използвала измамна счетоводна схема, за да надуе цената на телевизионните права за американски филми чрез офшорни компании. Това позволило на медийната компания на Берлускони да си спести плащането на общо 14 милиарда евро данъци.

Бившият италиански премиер бе един от 11-имата обвиняеми по делото. Един от останалите - президентът на Медиасет Феделе Конфалониери - бе оправдан.

Берлускони е съден по още едно дело - "Рубигейт" - по обвинения, че е платил за секс с непълнолетна - 17-годишната танцьорка Карима ел Махруг, по прякор Руби - и че е злоупотребил със служебното си положение на премиер, като е оказал натиск върху полицията да освободи мароканката след кражба, като излъгал, че тя е племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак. Очаква се присъдата по този процес на първа инстанция да бъде произнесена през декември.

Самият Берлускони разкритикува присъдата срещу него и каза, че тя е дело на "политически пристрастни" съдии, които са превърнали Италия в страна, в която не може да се живее и която вече не е демокрация, предаде Асошиейтед прес. Берлускони говори пред един от каналите на своята телевизия "Медиасет".