Членовете на Конституционния съд обявиха решението си след двудневни разисквания. Решението на 15-членния висш съд не може да бъде обжалвано. Въвеждането на имунитет би било възможно единствено чрез закон за изменение на конституцията, се посочва в решението на италианския Конституционен съд.
Законът "Алфано", наречен така по името на министъра на правосъдието Анджелино Алфано, нарушава конституционния принцип за равенство на всички италиански граждани пред закона, обявиха конституционните съдии.
Решението, което отмени закона, внесен в парламента малко след идването на власт на правителството на Силвио Берлускони, ще позволи в най-близко бъдеще да започнат два съдебни процеса срещу него - един по обвинения в корупция (т. нар. афера "Милс"), а вторият за незаконно придобиване на активи от страна на неговата медийна група "Медиасет".
И в двете дела първоинстанционен съд призна вината на премиера.
Решението на Конституционния съд бе взето в период, когато обикновено високото обществено одобрение за Берлускони е силно подкопано от поредица секс скандали. Самият премиер твърди, че нападките срещу него са организирани от левия печат в Италия и от политически предубедени магистрати. През 2004 г. Конституционният съд на Италия вече обяви за неконституционен закон, с който Берлускони и тогава се опита да получи имунитет срещу съдебно преследване. Опозицията в Италия приветства решението.
"Берлускони най-добре да започне да си стяга куфарите", обяви лявата партия "Италия на ценностите".
Италианският премиер обаче само обяви, че няма намерение да подава оставка, съобщи Асошиейтед прес. Пред журналисти, събрали се пред римската му резиденция, той изтъкна, че Конституционният съд се е превърнал в "политически орган", доминиран от левицата.
"Тези неща ме възбуждат, те възбуждат всички италианци. Да живее Италия и да живее Берлускони!", заяви той. Берлускони нарече съдебните дела срещу него "политически фарс".
Той разкритикува безразличието на президента на републиката Джорджо Наполитано след анулирането от Конституционния съд на закона, предаде Франс прес.
"Знае ли се президентът на чия страна се намира", каза Берлускони, видимо раздразнен, излизайки от римската си резиденция "Грациоли".
От президентството последва незабавен остър и лаконичен отговор, което рядко се случва, посочва АФП.
"Всички знаят на чия страна се намира президентът. Той е на страната на конституцията и упражнява функциите си с абсолютна безпристрастност в дух на лоялно сътрудничество с институциите".
Берлускони репликира с думите, че не се интересува от изявленията на президента, тъй като има усещането, че той му се подиграва.
Тази нападка срещу държавния глава, която е рядкост в Италия, възмути лявата опозиция. "Това са думи, немислими в другите страни и в Италия допреди няколко години", заяви председателят на Демократическата партия Дарио Франческини, според когото става дума за напълно безотговорно поведение. Ветеран антифашист и бивш комунист, 84-годишният Джорджо Наполитано е известен със своята умереност, предпазливост и държавническо мислене, отбелязва АФП.
Скандалът в Италия е коментиран днес от британската преса. Решението е тежък удар срещу Берлускони, който и без това е затънал в секс скандали. Съществува реална опасност Италия да изпадне в конституционна криза, отбелязва "Гардиън". Премиерът уважи решението на съда, но може би загатна за евентуалното си намерение да го постави под строг политически контрол, като заяви, че има опасност тази система и преди всичко начинът, по който се избират членовете на съда, след време да нарушат правилното съотношение на силите между властите в държавата, допълва изданието.