Там трябва да се проведе нов процес в рамките на една година, съобщава в. "24 часа".

Това стана след заседание, по което докладчик беше Клаудио д'Иза, известен като единия от петимата съдии, осъдили окончателно бившия премиер Силвио Берлускони на 4 г. затвор за данъчни измами.

Съдът по делото за т.нар. афера “Кокаинови крале” обаче остави в сила присъдите на други 9 осъдени заедно с Брендо. Те са окончателни и ще бъдат излежани от подсъдимите, сред които българите Тинко Гарев, Николай Йовчев и Захари Марков.

Присъдата на Банев беше отменена след убедителна пледоария на италианския му адвокат Карло дала Ведова, който подчерта, че клиентът му е бил осъден несправедливо. Доказателствата се базират само на подслушани телефонни разговори на другите подсъдими, в които никъде не се споменава името на Брендо, подчерта защитникът. 

Подобни аргументите изказа в изложението си и съдията Клаудио д'Иза и неговото убеждение за нередности при присъдата на Апелативния съд стана основа за последното решение, с което изданието разполага.

В него пише:

“В цялата съвкупност от събрани доказателства за въпросния период обжалващият не присъства никога лично, нито издава разпореждания, нито се посочва със сигурност. Заключенията, че се отнася за него, сe правят със силогизъм, който ни кара да смятаме, че виновността на Банев произлиза от абсолютно замъглени улики”.

Италианският магистрат изтъква още, че Банев е бил в центъра на политически и социален сблъсък в България, в който са били въвлечени и институционални фигури. Съдията допълва, че Брендо е натрупал значително състояние от инвестиции в сферата на информатиката, с които е оперирал в сферата на финансовите деривати и на пазара на недвижими имоти.

"Тези ситуации са довели до антагонизми, които са мотивирали неправилната преценка на личността на Банев”, мотивира се още той.

Според Д'Иза съдиите са допуснали грешка, като са интерпретирали нормални търговски връзки като важни елементи за създаването на незаконна организация за наркотрафик.

Магистратът изтъква и формално нарушение на закона - имайки предвид, че карабинерите на Торино са били първите, регистрирали нарушаването на закона от подсъдимите, то би трябвало именно те да повдигнат обвиненията срещу тях, а не тези в Милано.

В България срещу Ивелин Банев също няма окончателна присъда. Срещу него се води дело за участие в организирана престъпна група и за пране на 21 млн. лв. По този процес той първоначално бе осъден на 7 години и половина, но миналата година бе оправдан от апелативните магистрати. Заедно с него оправдани бяха и останалите подсъдими - брат му Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и балдъзата му Десислава Дишлиева

През май тази година обаче Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Брендо и върна  делото на Софийския апелативен съд заради нарушения.

От миналата година той е с най-леката мярка за неотклонение - подписка, но със забрана да напуска страната.

По-рано, докато беше в ареста в Италия, беше отвлечена дъщеря му Лара, която бе върната след почти 50 дни плен след плащането на огромен откуп.