Смятана за едно от архитектурните чудеса на света, катедралата продължава да се доизгражда дори и в наши дни - 128 години след първата копка. В нея за първи път днес се проведе богослужение, водено от главата на Римокатолическата църква, предаде БНТ.

По време на службата Светият отец призова Европа да преоткрие християнските си корени и да започне да ги прилага в своето ежедневие.

Близо 250 000 души се събраха пред "Саграда Фамилия" и приветстваха въодушевено папата при неговото пристигане и докато освещаваше църковния олтар на модернистичната катедрала.

В църквата, посветена на светото семейство, папа Бенедикт ХVІ пламенно защити традиционното семейство и правата на новородените, като по този начин показа за пореден път несъгласието си с испанските закони, позволяващи еднополовите бракове, бързите разводи и абортите.

Преди пристигането на папата в Барселона бяха организирани няколко демонстрации против разхищаването на средства на данъкоплатците за посрещането на Бенедикт Шестнайсети, които според градските власти достигнали близо 2 милиона евро, предаде БТА. Около 200 хомосексуалисти демонстративно се целуваха пред очите на главата на римокатолическата църква, протестирайки срещу неговото пристигане, допълва КРОСС.