Според германския вестник "Ди Велт", цитиран от "Класа", въпреки невижданите до този миг огромни потоци от пари към Европа, предизвикани от решението на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) да изкупува облигации от закъсалите в дълговата криза страни, опасностите от екстремно обезценяване на еврото са малки.

Прогнозите са оптимистични, но германските експерти не пропускат да отбележат, че годишната инфлация в еврозоната през август достигна 2,6%. Тези резултати говорят за сериозен провал на ЕЦБ относно темповете на ръст на инфлацията в еврозоната.

Предвид сериозната рецесия в много държави, малко икономисти вярват че в близките 1-2 години може да се стигне до сериозно покачване на инфлацията. Според много експерти обаче, гледащи в по-далечен план, опасността от хиперинфлация в един по-късен етап е напълно реална и тя би била резултат от "хлабавата" парична политика, която се води в последните години.

Учени от Балтиморския университет в САЩ изчислиха колко опустошителна би могла да бъде хиперинфлацията - форма на инфлацията, при която месечния й ръст е повече от 50%. Според изследването, проведено от учените в Балтимор, в което се представят най-тежките документирани хиперинфлации в историята на човечеството, до момента в света е имало 56 такива.

Първата от тях се е случила през далечната 1795 година във Франция. Тогава, по времето на Френската революция, месечното поскъпване на ценните книжа достигнало 304%. Това обаче далеч не е най-сериозната инфлация, случила се някога. Върхът на класацията заема Унгария. Продължилата близо 1 година хиперинфлация, между август 1946 и юли 1947, опустошава напълно икономиката на страната и води до поскъпване на стоките с 207%, при това за един единствен ден.  На второ място в негативната класация е и последната хиперинфлация в света - тази в Зимбабве, случила се между март 2007 и ноември 2008. В този период стоките в африканската държава поскъпват с 98% за един ден, а пълното удвояване на цените отнема само 25 часа. Третото място е за югославската инфлация между 1992 и 1994 година , при която дневното поскъпване на стоките достига 65%, а удвояването на цените отнема само 38 часа. 

Вижте цената на златото след последните решения