Взривът отекнал пред най-оживения вход на сградата, предаде БТА. Представител на Министерството на вътрешните работи заяви, че експлозията е причинена от взривно устройство с „най-малко средна мощност”, което е било поставено в чанта.

Индийски телевизии показаха кадри, на които десетки адвокати и съдии в тоги бягат през една от вратите на сградата. Полицията отцепили района на Върховния съд на индийската столица, който се намира недалеч от парламента и кабинета на премиера Манмохан Сингх.

Индийските служби за сигурност съобщиха, че войнствената ислямистка групировка "Харкат ул джихад ислами" е поела отговорност за атентата. Тази свързана с Ал Кайда групировка, която оперира в Пакистан и Бангладеш, е изпратила имейл, в който се обявява за извършител на атаката. Иляс Кашмири, за когото САЩ смятат, че е бил убит наскоро в Пакистан, е главатар на "Харкат ул джихад ислами" и член на Ал Кайда.

През май тази година, слаб взрив пред сградата на съда предизвика паника, но не рани никого. 24 души загинаха през юли при три почти едновременни експлозии в индийската финансова столица Мумбай. Полицията все още не е установила извършителите на атентата.

199 души бяха убити в Мумбай през ноември 2008 г. при терористична акция, извършена от базирани в Пакистан ислямисти. Нападението засили напрежението в традиционно обтегнатите отношения между двете съседни страни, които са ядрени сили.