Внесеното от опозицията искане беше одобрено, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

В днешното гласуване участваха всичките 300 членове на парламента. "За" импийчмънт гласуваха 234 депутати, "против" - 56, двама се въздържаха, а 8 гласа бяха обявени за невалидни. За одобряване на искането, внесено от опозицията, бяха необходими 200 от общо 300 депутатски гласа.

Резултатите показват, че за отстраняването й са гласували и депутати от нейната партия "Сенури".

Решението на парламентът да отстрани президентката трябва да бъде потвърдено от Конституционния съд, който трябва да се произнесе в срок от 180 дни. До произнасянето на съда ръководството на страната се поема от премиера Хуан Кхьо-ан.

Днес по заповед на председателя на парламента той бе затворен за външни лица.
Няколко часа преди очакваното заседание около хиляда демонстранти, настояващи за отстраняването на Пак, се бяха събрали пред главния вход на парламента, направени бяха и опити да бъдат докарани два трактора, стигна се до сблъсъци с полицията.

Вижте снимки >>>

От съображения за сигурност полицията спря автомобилното движение по десетлентовата магистрала пред комплекса на парламента и блокира мост, който води към района.

Пак Гън-хе е обвинена в злоупотреба с власт и е замесена в скандал за корупция и търговия с влияние, свързан с нейна близка приятелка.

Президентката отрича да е направила нещо нередно, но се извини на нацията, че не е била достатъчно внимателна в отношенията с приятелката си.


Тя призова правителството да остане бдително по отношение на икономиката и националната сигурност.

"Безкрайно съжалявам и се извинявам на южнокорейците за националния хаос, причинен от пропуските ми в момент, когато страната е изправена пред толкова трудности - от икономиката до националната отбрана", каза тя в телевизионно обръщение малко след като Националното събрание одобри процедура за свалянето й от власт.