Това обясни председателят на комисията Тодор Коларов пред bTV. По думите му дори и да е бил приет законопроектът, предложен от министъра на правосъдието Маргарита Попова, да се отнема имущество, придобито по престъпен начин, без да има присъда, Рашков отново е щял да избегне ударите на закона.

"Причината Рашков да избегне ударите на закона е, че обвинения като заплаха за убийство, незаконно производство на алкохол и джебчийство не попадат в приложното поле на комисията", обясни Тодор Коларов.

През юли, въпреки мнозинството на ГЕРБ и поддържащите ги депутати, Народното събрание отхвърли на първо четене законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В него се предвижда процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си. Допустимият праг на разминаване между приходи и имущество се равнява на 400 минимални работни заплати.

Коларов даде за пример закона в Словакия, за да не предизвикват подобни случаи обществено недоволство и в бъдеще.
„Там влезе в сила закон, който позволява съответният орган да се самосезира и да действа по сигнали на граждани. Този принцип беше в един от обсъжданите варианти на законопроекта, но го нямаше в крайния, тъй като се появиха опасения комисията да не действа безконтролно”, допълни Коларов.

Вчера по време на посещението си в Чехия премиерът Бойко Борисов заяви, че
законът за конфискация без съдебно решение ще бъде приет, въпреки че и в Европа не го харесват. Аргументът му бе, че в последния доклад на Европейската комисия от юли беше отправена препоръка спешно да бъде прието законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество въпреки връщането на закона от парламента.