Това съобщиха днес от пресцентъра на партията. Оттам обаче не дадоха подробности с какви факти разполагат за държавния глава, като уточниха, че утре ръководството на партията ще даде пресконференция в своята централа.
Тя ще бъде на тема „Оценка на президентската институция и 10-годишния провален мандат на Георги Първанов”, с акценти: "Кой е Първанов и каква е ролята му за провала на прехода?" и "Колко и какво спечели за престоя си на „Дондуков” 2?"

Атаката на Яне Янев срещу държавния глава идва два дни, след като Иван Костов обяви, че Синята коалиция няма да подкрепи вот на недоверие към кабинета, иницииран от РЗС, тъй като "зад тази партия стоят Първанов и Алексей Петров".
В отговор от партията отрекоха връзки с президента и обвиниха ДСБ в таен съюз с ГЕРБ.

Георги Първанов вече е отговарял на въпрос какви имоти притежава. Това стана по време на сканадал около имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов, за когото сигнал подадоха пак от РЗС.
Тогава вицепремиерът предложи всички, започнали политическата си кариера в прехода, да преминат имуществена проверка, каквато бе направена за него - тя показа, че той е купил законно 6 имота, но има разминаване в имотните декларации на родителите му.
„Нека да видим какви са били доходите на президента Георги Първанов в началото на мандата му и какви са в момента доходите на него и неговото семейство", заяви Цветанов по повод публикации за мезонета на големия му син - Владимир.

Дни след това държавният глава даде интервю, в което на въпрос дали освен пълна данъчна ревизия за него, е съгласен да падне данъчната тайна и върху доходите на двамата му сина, той отговори: „Поставянето на тези въпроси от вицепремиера Цветанов би било смешно, ако не беше прекалено нагло. Той беше хванат в крачка, в несъответствие на обявените декларирани доходи с онова, което реално е реализирал. Той и неговите роднини отказват да се разкрие данъчната тайна, в същото време иска подобно нещо от мен. Аз вече 11-12 години спазвам закона за прозрачност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, коректно обявявам всичко, което притежавам".

Първанов уточни, че притежава един апартамент, който е закупен преди 20 години, с квадратура от 65 кв.м, а големият ми син е купил преди 2 години жилище с огромна ипотека.

Попитан дали все пак не е помогнал на сина си за купуването на апартамента, той отговари: “С 30-годишен стаж, 18 от които са в голямата политика, с два мандата като депутат и 10 години като президент, твърдя, че имам доход колкото да подпомогна закупуването на един апартамент. Това е, с което разполагаме в семейството ми. Нямаме други сметки, освен разплащателната на съпругата ми, която може да бъде проверена“. 

Повод за тези думи стана разследване на в. "168 часа" , според което в края на 2009 г. Владимир Първанов си е купил огромен мезонет с площ 213 кв. м в атрактивния столичен квартал "Манастирски ливади". Според проверката на изданието продавач е бил фирма "Крит" - близка до бившия червен депутат Васил Калинов, а цената е близо два пъти по-ниска от пазарната. Същото дружество дарило 25 000 лева за кампанията на Георги Първанов през 2006 г.
Според нотариалния акт Първанов-младши дал за апартамента 217 337 лв. и 28 681 лева за гаража или по около 519 евро за квадратен метър. Според брокери, които продавали жилища в сградата, обяснили, че за други купувачи цената на апартаментите е между 850 и 1000 евро за кв.м.