Пакетите, с лого на политическа партия, бяха намерени в склад в града. Първоначално името й не беше съобщено, но се разбра, че става дума за ДОСТ. От партията на Лютви Местан не скриха това и днес дори излязоха с остра позиция, в която заявиха, че са подали жалба срещу полицията.

Задържаният не е собственик на склада, нито е член на партията, с чието лого бяха торбичките. Той обаче вече е попадал в полезрението на полицията, най-вероятно отново за търговия с гласове. Мъжът е задържан за 24 часа, но още не са му повдигнати обвинения, съобщи bTV.

Разследването е установило, че са раздадени 200 торбички с храни преди полицията да конфискува останалите.

Собственикът на склада заяви, че е правил услуга на редовен клиент, който, купувайки от него стока за над 8 хил. лв., помолил да ползва рампата срещу наем, за да пакетира храната.

От своя страна купувачът твърди, че е само посредник. Поръчката дошла от мъж на име Екрем, който в момента е задържан. Плащала партията, с фактура, но парите още не били преведени.

„Те са постоянни наши клиенти от дълги години работят с фирмата и помолиха. Платиха наем за два дни 100 лв., за да приготвят пакетите”, заяви собственикът на склада Касим Местан.

ДОСТ: Полицейски „Костинброд“ в Кърджали

"Във връзка с полицейската акция в Кърджали, при която противозаконно са отнети 400 пакета – собственост на ДОСТ, надлежно фактурирана и заплатена по банков път със средства на Обединение ДОСТ, председателят на Общинския съвет на партията в Кърджали г-н Рашит Рашит подаде жалба (вижте в галерията - б.р.) до Окръжния прокурор срещу противозаконните действия на полицията", съобщиха от партията.

От партията на Местан заявиха още:

1. Действията на полицията, освен че са незаконни, представляват груба намеса на МВР в Изборите за 44-то Народно събрание;

2. Полицията съвместно, в координирана акция с медиите на Пеевски, повтаря сценария от Костинброд`2013, като внушава на обществото предполагаеми бъдещи действия на Обединение ДОСТ за „незаконно раздаване на хранителни продукти“;

3. Полицията проявява арогантна избирателност, като си затваря очите не пред „предполагаеми бъдещи действия“, а пред документирани актове на раздаване на храни в торбички с логото ДПС от ДПС пред очите на всички, в това число и на полицията. Обърнете внимание, че това прави не който и да е, а кандидатът за народен представител (8-ми в листата, председател на Общинския съвет в Джебел и председател на Общинския съвет на младежко ДПС в Джебел г-н Сейфи Мехмед Али)."

Според ДОСТ явно ДПС са недосегаеми за полицията, която дори ги закриля, а в същото време извършва истинска репресия. Единственият резултат от действията на полицията е лишаването на няколкостотин крайно бедни семейства от Кърджали от хранителни продукти от първа необходимост, подчертават от партията на Местан. И настояват полицията да възстанови незабавно храните. Ние поемаме категоричен ангажимент, че тези 400 пакета ще бъдат раздадени след изборите на 26 март, подчертаха от ДОСТ.

"Г-н министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, вицепремиерът ген. Стефан Янев, отговорен за изборите, и министър-председателят проф. Огнян Герджиков дължат отговор на въпроса така ли ще гарантират честността и прозрачността на изборния процес, или ще се окажат верни оповестените в медийното пространство твърдения, че ДПС си има МВР министър в служебното правителство като отплата за подкрепата в президентските избори", завършва позицията на партията, към която е прикачена снимка как представител на ДПС дава на възрастна жена торбичка с логото на партията.