Двете верига са Кауфланд и Метро. Преговаря се и с други вериги и положителен отговор може се чака от още поне две. Благодаря им за това решение и тази социално отговорна позиция, каза министърът, цитиран от БТА и "Фокус". 

Десетте стоки са: хляб - Добруджа и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо (трупно), яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

Земеделският министър отрече твърдението, че това споразумение ще предизвика дъмпинг и посочи, че на практика тези вериги влизат в режим на тримесечна промоция за най-важните хранителни продукти. Найденов обясни, че след изтичането на трите месеца цените на хранителните продукти не само че няма да скочат, но е възможно и да поевтинеят.
Пазарът е изключително нервен и динамичен и след три месеца цените няма да се повишат, а ще паднат, каза министърът, който дори предложи да се обзаложи с журналистите, че цените няма да скочат.
Ние, министрите, може да си позволим по-високите цени за нашите родители, които са пенсионери, хората без работа не могат, категоричен беше Найденов.
Търговските вериги имали буфери и можели да си позволят промоцията, смята той.

ДАНС и НАП проверяват паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти. Данъчните вече проверяват търговските вериги.
Найденов коментира, че производството на основни храни е обект на националната сигурност.

Междувременно Българска стопанска камара (БСК) оцени намеренията на държавните институции за проследяване на "изкривяванията" в ценообразуването на основни хранителни продукти като непазарно и неефективно. Според камарата се създава привидна активност и популистка загриженост на държавата без да има реални инструменти за влияние върху ценообразуването. Същевременно се харчат парите на данъкоплатеца за несвойствени задачи на администрацията и се създават възможности за натиск и рекет върху предприемачите.

От БСК обясняват, че увеличението на вноса до 78-80% от консумираните в страната месо и мляко свива продажбите и неизбежно води до стремеж към по-високи цени на производители и търговци, се казва още в позицията. БСК предлага да се обмисли въвеждането на квоти за внос на основни храни с цел стимулиране на родното производство.

Намесата на държавата ще предизвика сериозни и дългосрочни деформации и ще доведе до фалити на предприемачи по цялата верига, смята БСК и препоръчва акцент да се постави, не върху ценообразуването, а върху порочни практики, като източването на ДДС по линия на вътрешно общностните доставки.

Досега нито една мярка на държавата, целяща ограничаване или понижаване цените на един или друг продукт или услуга (например, при горивата), не е имала успех, припомня БСК.