Екипите на Пътна полиция ще снимат неправилно спрелите автомобили.

От МВР подчертават, че проблемът в столицата е особено сериозен, тъй като често нарушителите блокират улици и затрудняват движението на градския транспорт.

"Основният ни проблем в момента в столицата е неправилното паркиране на неподходящи места и на таксиметровите автомобили, и на леките автомобили, и по джобовете, особено там, където има отбивки за автобусния транспорт. И поради тази причина КАТ-София предложи нашите автомобили, с които в момента снимаме превишението на скоростта, имаме такава възможност, вътре в самите камери да направим снимков материал за неправилно паркиралите автомобили по пътните платна в центъра на София", коментира пред БНР шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Той поясни, че в определени райони на София, където движението на автобуси е проблемно, защото пътят е затворен заради неправилно паркирани коли, ще се следи много по-сериозно за нарушения.

"Ще записваме с нашите камери, ще им пращаме призовки на водачите на тези автомобили, които са нарушили Закона за движение по пътищата, и ще ги санкционираме. За този вид нарушения глобата ще е от 20 до 50 лева, но ще съставяме и актове и ще изземваме контролните талони на водачите", каза още Тенев.

В първия ден на прицел ще бъдат нарушителите в центъра на столицата.

Вчера премиерът Бойко Борисов настоя за драстични мерки срещу нарушителите на пътя, включително при тежки нарушения колите веднага да бъдат спирани от движение и отнемани.