47-годишният Херо Бринкман обяви, че напуска партията, тъй като тя е недемократична и в знак на протест срещу създадения от нея сайт, в който холандците се оплакват от имигранти от Източна Европа, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Решението на Бринкман е най-сериозният знак за разногласие в редиците на формацията на Вилдерс. Партията е третата по големина в парламента и има 24 места в 150-членната долна камара. Тя подкрепя при гласуването на важни закони правителството на Марк Рюте, което няма мнозинство.
С нейна подкрепа правителството разчита на крехко мнозинство от един глас.

Бринкман увери, че няма да лиши кабинета на Рюте от този глас и ще продължи да го подкрепя. Ако това не се случи все пак, холандският премиер ще трябва да разчита на други партии в парламента, за да прокарва закони, предаде Ройтерс.
Например в Сената Рюте разчита на подкрепата на Държавната реформистка партия. Същото може сега да стане и в долната камара, където правителството се опитва да прокара плана си за нови бюджетни икономии.
Бринкман обаче увери, че ще подкрепи този план.

Марк Рюте каза по-късно, че няма нужда от нови избори, след като управляващата коалиция изгуби парламентарното си мнозинство, предаде Ройтерс.

Преди дни холандското министерство на социалните въпроси откри гореща линия, алтернативна на антиимигрантския сайт. Тя ще позволи на имигрантите да се оплакват от всякакви проблеми, които са имали със съмнителни агенции от Холандия за наемане на работа.

Европейският парламент вече прие резолюция, в която решително осъди сайта. Според евродепутатите този сайт е посегателство срещу свободното движение на хората и правото им да не бъдат дискриминирани. Освен това евродепутатите настояха Рюте да се разграничи от него.