В подкрепа на резолюцията гласуваха 539 депутати, 60 бяха против, а 14 се въздържаха, предаде БТА. В документа се отбелязва, че инициативата е насочена особено ясно срещу граждани на Полша, Румъния и България. Отчита,
се, че сайтът подстрекава към дискриминация и създава разделение сред обществото в Холандия, като не зачита правото на свободно движение в ЕС.

Парламентът осъжда остро сайта, който е "в противоречие на основните европейски ценности като човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и правата на човека". Според ЕП инициативата представлява заплаха, която може да разруши основите на Общността, където стоят ценностите на плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и свободата на движение.

Парламентът отбелязва, че правителството в Хага е подписало споразумение с антиемигрантската Партия на свободата, благодарение на което си осигурява мнозинство в националния парламент. Досега холандското правителство не е осъдило ясно инициативата, допълват от ЕП.

Резолюцията изтъква и резултатите от проучване на университета в Ротердам, според което имигрантите от Централна и Източна Европа имат съществен принос за икономиката и пазара на труда в Холандия. Изтъква се още, че гражданите на страните, присъединили се към ЕС в периода 2004-2007 г., са допринесли положително за развитието на цялата европейска икономика, както и че не са станали причина за сериозни проблеми на трудовия пазар, а напротив - спомогнали са за растежа.

В резолюцията се посочва, че инициативата е дълбоко неправилна и има политически цели, затова ЕП призовава настойчиво холандския премиер Марк Рюте да осъди от свое собствено име и от името на кабинета тази "жалка инициатива".
ЕП очаква властите в Холандия да разследват дали сайтът не подстрекава към омраза и дискриминация.

Според депутатите напоследък холандските власти са ограничили сериозно усилията си за повече европейска интеграция, което е видно от позицията на правителството по въпроса за разширяването на Шенген и достъпа до пазара на труда в страната.
Както е известно, единствено Холандия не е съгласна с приемането на България и Румъния в шенгенското пространство.

Според ЕП съществува сериозна опасност от разкриването на подобни сайтове и в други страни от ЕС.

Накрая европейските депутати призовават правителството в Хага да отговори на писмата на Европейската комисия по този въпрос, както и да се съобрази с настоящата резолюция.
Парламентът призовава и самите ЕК и ЕС да направят всичко възможно да спрат разпространението на прояви на ксенофобия и да заклеймят официално сайта.

Още преди два дни основните групи в ЕП, ЕК и Съветът на ЕС призоваха правителството на Холандия да се разграничи от дискриминационния сайт.