"Искаме положителни доклади по Механизма за сътрудничество и оценка, които да покажат, че се прави всичко необходимо за прилагането на критериите за Шенген. Досега това не се е случило - има напредък, но той не е достатъчен." Това заяви в Брюксел премиерът на Холандия Марк Рюте на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от БТА.
В белгийската столица днес започва среща на Европейския съвет, в чийто дневен ред разширяването на Шенген отново присъства.

В последния доклад на Европейската комисия беше посочено, че България и Румъния трябва да свършат още работа в борбата с корупцията и с организираната престъпност.

"Не съм съгласен с много от становищата на премиера Рюте, но той умее да защитава позициите си добре", заяви от своя страна Шулц. "Съобщих му, че позицията на ЕП е в подкрепа на това разширяване, защото е редно, след като двете страни изпълниха критериите. Не трябва да бъдат добавяни допълнителни изисквания", добави председателят на Европарламента.

Той уточни, че по време на работната си закуска с холандския премиер са обсъдили също сайта на Партията на свободата, който приканва холандците да се оплакват от "вреди", причинени от граждани на страни от Централна и Източна Европа.
"Обединихме се около мнението, че този сайт не изразява позицията на правителството в Хага, както и че правото на свободно движение е една от основните свободи в ЕС. Осъждаме сайта, бяхме шокирани, трябва да се борим с подобни прояви на ксенофобия и расизъм", заяви Шулц.

"Подчертах, че сайтът не е свързан с правителството, както и че подкрепяме европейските закони, позволяващи миграцията на източноевропейците. Не коментирам всяка инициатива на Партията на свободата", каза пък Марк Рюте.

На срещата между двамата Шулц обаче е обвинил Марк Рюте, че „играе двойна игра”, съобщи Радио Холандия, цитирано от "Фокус". Шулц отбеляза, че холандският премиер играе различни роли на национално и на европейско ниво. В Холандия Рюте внимава да не засегне Партията на свободата на Херт Вилдерс, на която разчита за парламентарна подкрепа. В същото време на европейско ниво холандският премиер твърди, че Партията на свободата и нейният сайт нямат нищо общо с кабинета.
Председателят на ЕП настоя Рюте да изясни позицията на холандското правителство.

Борисов за Шенген
"Темата Шенген за мен е приключила, България е изпълнила всички критерии, по правилата, определени от самия ЕС." Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Между българския и холандския народ винаги е имало симпатии и ще продължи да има, смятам, че този проблем ще бъде решен, добави той.

В случая изключително много разчитам на председателя на ЕС Херман ван Ромпой, за когото с две ръце ще гласувам днес (за преизбиране на поста), както и на премиера на Дания (председателстваща ЕС) Хеле Торнинг-Шмит, заяви Борисов. Надявам се, че по дипломатичен начин ще решим този проблем,
допълни той.