Заседанието на ЕС по този въпрос ще се проведе едва през септември, а точно тогава в Холандия ще се състоят предсрочни избори. До формирането на нов кабинет Хага не смята да се връща на въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. Фактически това прави невъзможно влизането на двете страни в Шенгенската зона през текущата година.
Холандия е единствената страна от Шенген, която блокира присъединяването на двете източни държави, коментира изданието, цитирано от "Фокус".

След като премиерът на Холандия Марк Рюте подаде оставка преди дни заради загубата на парламентарна подкрепа от страна на Партията на свободата, вчера кралица Беатрикс одобри предложената дата за провеждане на предсрочни избори - 12 септември.

Малко вероятно е България и Румъния да получат "да" за Шенген преди извънредните избори в Холандия наесен, заяви преди два дни пред БТА и Адриан Шут - заместник-директор на Холандския институт по международни отношения и ръководител на факултет "Европа". Според експерта партиите, от които зависи промяната на позицията на Холандия в Съвета на ЕС, имат твърди становища за разширяването на Шенген. По неговите думи може да се очаква правителството в Хага да намери компромис, ако е редовно избрано.
Според него обаче, все пак, холандският парламент може да подкрепи София и Букурещ, ако отчете напредък в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка през юли.

Вчера, при посещението си в България, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обаче изрази оптимизъм. "Падането на холандското правителство няма да промени движението на България и Румъния към Шенген в положителна посока, даже напротив. Единственият проблем е с времето. Ако изборите в Холандия са през септември, аз бях положително настроен, бях поощрен от дискусиите в Европейския съвет и продължавам да бъда след политическата криза в Холандия", каза още Ромпой.
Той добави, че всички европейски лидери подчертават, че всички изисквания за присъединяване са изпълнени.

По-рано, в реч пред румънския парламент, Ван Ромпой поздрави Букурещ за взетите мерки за засилване на граничния контрол в рамките на усилията за интегриране в Шенген. "Това ще позволи на Румъния да има сигурна врата за влизане в Шенгенското пространство", подчерта той.

Пет страни от ЕС не са членки на Шенген - Великобритания, Ирландия, Кипър, Румъния и България.