Коалиционното правителство на Холандия се разпадна в понеделник заради невъзможността да се споразумее по мерки за бюджетни икономии, предаде БТА.

Рюте връчи оставката на своя кабинет на малцинството, съставен от Народната партия за свобода и демокрация и Християндемократически призив, след като евроскептичната Партия на свободата се оттегли от преговорите за бюджетни икономии. Крайнодясната партия на Герт Вилдерс оттегли също подкрепата си за правителството, принуждавайки го да се разпусне.

На следващия ден парламентарните партии постигнаха съгласие по датата за предсрочните парламентарни избори. Рюте, който е от консервативната Народна партия за свобода и демокрация, се опитва да постигне компромис с Партията на труда и други опозиционни сили за приемане на бюджетни съкращения от около 14 милиарда евро.

След като дойде на власт през 2010 г., той веднъж вече оряза държавните разходи с 18 милиарда евро. Тези мерки за икономии имат за цел да сведат бюджетния дефицит до определените от Европейския съюз 3 процента от брутния вътрешен продукт до 2013 г.

Преговорите между политическите партии продължават и днес.

Рюте и Вилдерс са основните опоненти на влизането на България и Румъния в Шенген. "Ние в Холандия казваме, че искаме България и Румъния не само правно да са изпълнили критериите, но искаме да видим критериите да се прилагат в реалния живот, във всекидневната практика", коментира преди време премиерът.