Това съобщи Франс прес, на която се позова и БТА, като цитира адвокатката на палестинския лекар. 

Четиридесет и една годишният Хаджудж, който живее в Холандия, беше осъден на смърт заедно с петте български медицински сестри  в Либия, по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН стотици либийски деца в болница в Бенгази. Медиците винаги са казвали, че са невинни.  

Под международен натиск тяхната присъда беше променена в доживотен затвор, което отвори път за тяхното екстрадиране. Освободени през 2007 г., медиците бяха върнати в България с френски президентски самолет, придружавани от тогавашната съпруга на Никола Саркози - Сесилия. После те бяха помилвани от българския президент. Медиците сезираха Комисията по правата на човека на ООН,  а Ашраф ал Хаджудж заведе дело срещу Муамар Кадафи във Франция за претърпените мъчения.

 Днешното решение на холандски съд е на първа инстанция, съобщи адвокатът на доктор Ашраф ал Хаджудж - Лизбет Зегфелд. Тя коментира, че вероятно то ще остане окончателно, тъй като либийската страна не е била представена на процеса и едва ли ще го протестира.

В отговор на въпрос какво следва, Зегфелд уточни, че предстои съдебното решение да бъде отправено до Либия чрез посолството на страната в Хага или чрез холандското посолство в Триполи. Ако Либия откаже да плати, ще се обърнем за съдействие към европейските институции, уточни адвокатът. Тя добави, че властите в България и Холандия ще бъдат официално уведомени за съдебното решение, за да поставят въпроса за изпълнението му в двустранните си контакти с Триполи.

 "Холандски граждански съд постанови на моя клиент, палестински лекар, да се изплати обезщетение от един милион евро заради обвиненията му за мъченията и малтретиране, на които той е бил подложен по време на престоя си в либийски затвор", каза още адвокатката Лизбет Зегвелд.

Ашраф Хаджудж, палестински лекар, получил българско гражданство, призова на 27 юли 2011 г. дванайсет либийски служители да се явят във връзка с обвиненията му пред граждански съд в Хага. Съдът е взел решение по делото на 21 март, пояснява Франс прес.

Нито един от дванайсетте либийски служители не се беше явил пред съда. "Нямаме представа къде се намират те сега", каза адвокатката на лекаря. "Мисля, че тъй като тези чиновници са работели за държавата, либийското правителство трябва да плати обезщетението. Правителствата могат да се сменят, но те си остават отговорни", допълни юристката.