Чуждите граждани, настанени в Регистрационно-приемателния център в Харманли, недоволстваха от забраната да напускат свободно центъра.

Чужденците запалиха гуми, хвърляха камъни по полицейските служители на място. Изпратените допълнителни сили са овладели ситуацията, не се е наложило употреба на сила и помощни средства.

Вижте снимки >>>

Ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на настанените в центъра провеждат разговори с оглед нормализиране на обстановката. На място е и директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Ганчев.

Кам 12.00 часа днес по данни на полицията към 2000 души са излезли на плаца на лагера, който е бивша казарма. Има данни за хвърлени камъни по частите на жандармерията, разположени на територията на центъра. Запалени са били гуми, каза Николова, цитирана от БТА.

На място са над 100 служители на местното подразделение на МВР в Харманли и жандармерия. Кола на жандармерията с водно оръдие също пристигна на мястото на инцидента. Към 13.30 часа масовият протест е овладян.

Във връзка със случая има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК - за хулигански действия и повреждане на имущество. Процесуално-следствените действия за установяване на конкретните извършители ще бъдат извършени под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

Предприети са всички необходими действия, за да не се допусне нарушаване на обществения ред и сериозни инциденти. На място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали.

Вчера временният директор на центъра Димитър Захариев посочи, че сред настанените няма напрежение, но не изключи ескалирането му при струпването на голяма маса хора на едно място.

От три дни извън лагера е забранено движението на търсещите убежище. Това е и вероятната причина за избухването на вълненията в центъра, където в момента са настанени над 3000 души, основно от Афганистан, Ирак и Сирия.

Председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова заяви, че напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено след информация в медиите за епидемия.

Реакции: Репатрация

Бунтът в бежанският лагер в Харманли е последица от неадекватната политика по темата бежанци, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че превръщането на лагера в такъв от затворен тип е закъсняло и според нея държавата е реагирала неадекватно месеци наред.

Нужно е да има репресивна реакция на бунта на бежанците в лагера в Харманли, призоваваме вътрешния министър да я организира незабавно, каза народният представител от ПГ на Патриотичния Фронт Искрен Веселинов.
Според него всички тези, които палят и демонстрират неуважение към българския закон, трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък.

Борис Ячев (ПФ) смята, че МВР и МВнР действат нерешително, даже меко.

Николай Александров ("Атака") коментира, че който е палил, чупил, мятал камъни по български полицаи трябва да понесе цялата строгост на закона и да се върне там, откъдето е дошъл.