Това заяви началникът на отдел "Шенген" в румънското министерство на вътрешните работи Мариан Титулеску, цитиран от Медиафакс, предаде БТА.

Предложението е двете страни да влязат в пространството на свободно движение първоначално само с въздушните си граници.
В доклада с оценката на България за Шенген има забележки за сухопътната ни граница.

Титулеску заяви, че темата за частичното присъединяване се обсъжда от унгарското председателство, но не е единственото предложение. По думите му, като се имат предвид положителните доклади за въздушните граници на Румъния и България, е възможно двете страни да влязат в Шенгенското пространство на първия етап "само с тези елементи", а по-късно да се вземе решение за цялостното присъединяване.

Представителят на вътрешното министерство отбеляза, че е имало подобни прецеденти, като присъединяването е ставало първо със сухопътните и морски граници, а по-късно с въздушните.

Титулеску каза също, че представителят на Франция в шенгенската работна група, който поиска допълнително време за проучване на техническия доклад за присъединяване на Румъния, не е поискал никаква допълнителна информация, срокът за което е изтекъл вчера.

Франция и Германия смятат, че Румъния и България трябва да бъдат приети в Шенген едва след като отчетат напредък в борбата с корупцията и реформата на съдебната система. В четвъртък френския министър по европейските въпроси Лоран Вокие бе категоричен, че приемането на двете страни в Шенген би застрашило сигурността на Европа.
Ако базата данни на Шенгенското пространство попадне в ръцете на хора от международната организирана престъпност, цялата вътрешна европейска сигурност ще пострада, заяви Вокие.

Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер е поискал от германския си колега Томас де Мезиер да дефинира опасенията на Германия по отношение на присъединяването на Румъния и България в рамките на неофициална среща, организирана в четвъртък в град Гьодьольо до Будапеща, посочва Медиафакс, позовавайки се на информационния сайт ЕмТиАй.

По-рано днес стана ясно, че според Финландия засега България и Румъния не трябва да се присъединяват към Шенгенската зона.