Костов бе поканен за първата лекция на учредения във висшето училище студентски клуб за политически науки.

Според нашия анализ, коментира той, фирми злоупотребяват с господстващо положение по веригата през последните три години, като са блокирали възможността за конкурентен внос и по този начин пазарът е монополизиран, разделен.
Това, според Костов, се отнася до цели сектори на производството, особено за неща, които хората не могат да спрат да купуват.
Това не са секторите примерно за отдих, за спорт и т. н., каза Костов, а се отнася за хляб, яйца, олио, захар, горива, отопление, електричество, вода.

Това, което е длъжен да направи кабинетът, ГЕРБ, е да скъса своята връзка с монополистите и да принуди органите, чието предназначение е да защитават конкуренцията, да си свършат работа, добави Костов. Той счита, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията, ДКЕВР са организации, които не си вършат работата, за която са предназначени.

Иван Костов каза още, че и последната, най-гореща тема - тази с лекарствата, е със същия произход и напълно идентична, както останалите. Има много основания да бъде подкрепена временна анкетна комисия, специално за злоупотребите с лекарствата и с огромния преразход на средства и ние сме подкрепили и искаме да има такава анкетна комисия, отбеляза той.

"Трябва да има драматични промени в политиката на ГЕРБ, ако искат да партнират със Синята коалиция, не може да останат в руслото на истинския популизъм". Така Иван Костов коментира темата, че премиерът ги припознава като партньори в следващия парламент. 
"В тая река (на популизма -бел.ред.) Синята коалиция няма как да влезе, ние сме реформатори", каза Костов, цитиран от БГНЕС. Според него управляващите трябва да приемат програма на истинска дясна реформистка формация, която да отговори на предизвикателствата на времето.
"А предизвикателствата са огромни", категоричен е лидерът на ДСБ.