Това заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, който участва в българо-унгарски семинар за картелните споразумения, предаде БГНЕС. 

"Напротив, те са, как да го кажа – много спокойни, няма някакво напрежение около другите участници на пазара на дребно, няма напрежение около тези, които обикновено внасят горивата си отвън, като например "Ромпетрол", ОМВ и т.н.", добави той.
Николов обаче призна, че често в основата на картелните споразумения стоят устни договорки и тогава е трудно да се докажат.

Окончателният анализ на комисията се очаква да бъде готов до края на юни или началото на юли. В случай на съмнение за наличие на картел, ще бъде образувано производство, увери председателят й. Обикновено разследванията на забранените споразумения обаче отнемат най-малко година и половина.

Антимонополното ведомство започна проверка на пазара на горива в началото на март по искане на вече бившия вече транспортен министър Александър Цветков. Тогава той изпрати сигнал до комисията с настояване да бъде проверен пазарът на бензина и дизела след сигнали от автомобилния транспорт, свързани с крайните цени на горивата. До началото на март от КЗК обясняваха, че не смятат да изследват пазара на горива, защото последният анализ е от 2009 г. Тогава ведомството не откри нередности, нито нарушение на конкуренцията, припомня "Дневник".

Според Петко Николов институциите трябва да внушат на участниците на пазара, че държавата ги наблюдава за възможни картелни споразумения. Той обаче разкритикува голямата гласност, която се дава на проверките за картелни споразумения. Според него е неправилно да се говори, че ще бъде разследван даден сектор, защото така участниците в забранени споразумения се подготвят и могат да укрият доказателствата.

Николов съобщи още, че в работната група, която изготвя новия Наказателен кодекс, е приета молбата на КЗК за стартиране на дискусия за наказателна отговорност за такива случаи.
Николов посочи за пример, че през миналата година КЗК е приела насоки за противодействие срещу тръжните манипулации и картелните споразумения в областта на обществените поръчки, което ще бъде отразено и в промените на закона.

Междувременно вчера шефът на митниците Ваньо Танов съобщи, че се проверява голяма фирма за горива.